Bedekker WebTv Hungary

 

A harmadik  szám tartalmából:

Érdekes történetek - 28 nap alatt a Föld körül

Emlékek -  A Danubius története

Emlékek - Festő szemmel

Emlékek - Egy cikk nyomán

Emlékek - Magyar tallér Tirolban

Ki -kicsoda: Kovács Róbert

1958-tól a Szerszámgépipari Művek főtechnológusa. 1976-tól 1992-ig a Tungsram General Electrik főmérnöke. Később fiával, ifj. Kovács Róberttel Győrben megalakítják az AQUACOMET nevű cégüket, mely ma már ismerősen cseng éppúgy a hazai, mint az európai uszodatechnikai piacon. Cégük hagyományos uszodatechnikai vállalkozási készséget megtartva, az úszómedencék építése és gyártása mellett,1995-ben elsőként kezdte meg Magyarországon úszómedence fedések fejlesztését és gyártását. Kovács Róbert 1971-től 81-ig Győri Filmstúdió vezetőjeként dolgozott. Közben számos jegyzett, díjnyertes független filmet készített. Családjával bonyolított útjairól filmeket, gazdagon illusztrált albumokat publikált. Hobbyja a replülőgép vezetés, modellezés, zene és képzőművészet.

Kovács Róbert és felesége 28 nap alatt megkerülte a Földet. Filmjének előszavában így ír a szerző: “A teljesség igényével   huszonnyolc nap alatt nem lehet a földet megkerülni. De ha valaki nyitott szemmel és kamerával teszi ezt, sok élményben lehet része. Számunkra az utazás életformánk egyike, és ez azt eredményezheti, hogy vannak helyek, ahol már jártunk korábban. Izgalmas találkozás sok év után újra  a Húsvét szigetre utazni, keresni a régi ismerősöket, vagy állni az Ördög toroknál, az Iguazu-vízesésénél, vagy járni ott ahol még nem jártunk és tervezni, ahová még eljuthatunk..    

Dr . Gellai Imre a Danubius Hotels egykori vezérigazgatója munkájának műhelytitkairól mesél. A Bedekker WebTV kiadójának a BTTV Műsorgyártó Alkotóközösségnek az elődje a Focus Alkotóközösség volt. Ennek tagjai 1983-tól nyerték el, a már Dr. Gellai Imre vezette Danubius régi és új szállodáiról készülő filmek megrendeléseit. A stúdióban megőrzött VHS minőségű felvétek egy évtizedekkel ezelőtti  hangulatot idéznek. Melyek alkalmasak a történet tényszerű illusztrálására.  A Telegram Magazin készítői e régi kapcsolatra támaszkodva kértek és kaptak interjút a magyar turisztikai egyik meghatározó személyétől.

Ki -kicsoda: Dr. Gellai Imre

A közgazdász végzettségű, idegenforgalomra szakosodott szakember 1956 óta dolgozik a vendéglátásban, szállodaiparban. Első komoly megbízása a Pest-budai Vendéglátóhoz köti. 1976 és 1983 között A BKM főosztály vezetőhelyettese. Innen nevezik ki a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Vállalat vezérigazgatójának. Itt 1983-tól 89-ig dolgozik. 1989 - 90-ben miniszterhelyettes, az OIH elnöke. 1991-től 1999-ig a Casinos Hungary vezérigazgatója. Több más  hivatalos és társadalmi megbízást követően és mellett  fontos az oktatási tevékenysége,. 2001-től az Aqaprofit Rt. turisztikai tanácsadója.

Festő szemmel - Csák Máté

Csák Máté úgy emlékszik vissza, hogy édesanyja bíztatására ragadott ceruzát. Rajzolni próbált, ekkor még ezeknek a szárnybontogató kísérleteknek semmi köze nem volt az utazásokhoz. Később, építész hallgatóként viszont már tudatosan alkotott. Műszaki rajzokat, no meg élményrögzítésként az átélt kalandokat.  Sokszor párhuzamosan fényképeket is készített. Furcsállotta, amit vonalakkal és színekkel örökített meg papíron, arra  máig is jól emlékszik. Ugyan ez nem mondható el a fotóiról. Sokat alkotott  Bécsben, ebben a  jellegzetesen középkori városban.  Mely gyönyörű barokk város lett, később az eklektikának adott otthont és szinte ugyanakkor a szecesszió világ-fővárosa lett.  Egy  modern város, annak minden eredményével, gondjával és bajával.l is.  

Ki - kicsoda: Kovár Gyula

Szerkesztő - riporter, a “Magyar tallér Tirolban” című film producere és forgatókönyvírója. A Győri Révai Gimnáziumban 16 évesen lett az iskolarádió alapító szerkesztője. A katonai szolgálata leteltével a Magyar Rádió győri stúdiójának a gyakornoka.

A Magyar Televízió Híradója számára

1969-ben készítette első tudósítását.

27 évesen lett a Magyar Rádió Veszprém- Fejér megyei tudósítója, mellette sok -sok műsor és újság munkatársa. 2001-től a szentendrei városi kábeltv  - Endre TV- alapítója és felelős szerkesztője. Aki kíváncsi Kovár Gyula szerkesztő - riporter további munkáira, az Endre Tv honlapján nagyon sok érdekes filmjét tudja megtekinteni.

Érdekes történetek: 28 nap alatt a Föld körül

Emlékek : A Danubius története

Emlékek : Magyar tallér Tirolban

Emlékek : Festő szemmel, Csák Mátéval

Egy cikk nyomán

A Pergő Képek folyóirat  egykori szerzője, Dozvald János fotóművész beszél utazásaival kapcsolatos munkáiról. A beszélgetés aktualitását a Népművelési Propaganda Iroda (Igen, ilyen is volt!) 1969. 4. számában megjelent, véletlenül a kezünkbe került cikk szolgáltatta. Ugyanis Dozvald János ismert amatőrfilmesként itt vetette papírra gondolatait, “Ne Magadnak, hanem nekünk!” címmel. A Bedekker WebTv Hungary elindítja Suli rovatát, melyben a mai kor utazóját szeretné felkészíteni  emlékeinek jó minőségű megörökítésére. Nos, ehhez Dozvald minden leírt és ebben az interjúban elhangzott  szava fontos  útmutató a számunkra. Dozvald János  később több művét publikálta. Könyvei: Budapest, egy nagyváros apróságai, 2005, Haláli dolgok 2009. Egyéni kiállítások: Interaktív fotókert, ReneMonaSzeánsz, Aesthetical recycling, Út önmagamhoz.

Ki - kicsoda: Csák Máté

Csák Máté építészmérnökként fõ foglalatossága, hogy házakat tervez és épít, vagy ha úgy adódik akkor elhanyagolt műemlékeket ment meg a pusztulástól. Sokszor kap megbízást, hogy szakértőként kamatoztassa évtizedek alatt megszerzett szakmai tudását. Ezen kívül fest, művészi fényképeket készít. A legszebb rajzok, festmények és fotók a nagy utazások hangulatát is hivatottak megörökíteni.

De feleségével közösen jegyzett  kortárs képzõmûvészeti gyűjteményének híre eljutott határainkon túlra is. Csák Máté otthon van Budapesten és néhány éve Sopronban is. napjainkban mutatkoztak be jelentős fotográfiai gyűjteményükkel.

Emlékek: Egy cikk nyomán

Egy 1989-es filmforgatás előzményeiről mesél Kovár Gyula, forgatókönyvíró. A történetből megtudhatjuk, hogy a vasfüggöny lebontása előtt, egy véletlen szerencse folytán hogyan jutott el Innsbruckba, és ott miként ismerkedett meg a későbbi történések főszereplőjével Zsiga bácsival. Aki magyar - osztrákként  filmet rendelt az egykoron Tirolban vert magyar talléról. A sorozat két részből áll, ebben az első epizódban arról lesz szó, hogy hogyan folytak  a forgatás előkészületi. Ebben az időben még nem volt engedélyezett a privát filmgyártás. Ezért az osztrák megrendelést az engedélyekkel rendelkező  Pilot Stúdió fogadta. És itt készültek a film utómunkái is.  A Telegram Magazin 4. epizódjában pedig a film elkészüléséről esik majd szó.

Ki - kicsoda: Dozvald János
Fotóművész, szépíró. A MAOE fotó tagozatának vezetőségi tagja. Tanulmányai: 1959-64: ELTE magyar-művészettörténet szak, 1967:MUOSZ újságíróiskola. Munkahelyei: Pest megyei Hírlap, Ifjúsági Magazin. 1970-től szabadúszó, készít animációs és trükkfilmeket, forgatókönyveket az MTV-nek. 1972-től fotó-audiovizuális műfajok területén alkot. Fontos nemzetközi fesztivál díjai: 1979 Hamburg, Amsterdam, 1980 Epinal, 1983 Pécs, 1984 Köln Photokina cAVcom fesztivál, 1996 Diaporáma Eurofesztivál.  Audiovizuális referencia-műsorok a Kodak cég számára. 1985-89 között multivízió műsorok rendezője Stuttgartban. Workshopokat vezet Svájcban és Németországban. Interaktív multimédiával kísérletezik. 2002 óta digitális fotográfia és képfeldolgozás eszközeivel alkot. 2005-től 2008-ig az NKA fotóművészeti kuratóriumának tagja. 2007-ben elnyerte a MAOE fotótagozatának alkotói nagydíját.

A Bedekker WebTv Hungary internetes televízió alapító főszerkesztője Frank Ildikó, munkatársa Erős Péter rendező-operatőr H.S.C.

alapítás éve:  © 2012.

A Bedekker WebTv Hungary leírásának műpédányát az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2014. január 9-én 140109001T azonosító szám alatt műjegyzékébe felvette.

Vissza a “Tartalomjegyzék” oldalra: Megnézem