Bedekker WebTv Hungary

 

Pozsony - Bratislava  Szlovákia fővárosa. Mint a többi jelentős Duna menti főváros, ez a település is elfoglalta Európa második leghosszabb folyójának bal- és jobb partját. A történészek közlése szerint a város több mint kétezer éves múlttal büszkélkedhet, ám fővárosként csak Szlovákia 1993-ban történt kikiáltása után szerepelhet. Ezzel Európa legfiatalabbika. A Duna fölé emelkedik a pozsonyi vár, mely jelkép is egyben. Aki vállalkozik erre, gyalogosan is felkapaszkodhat ide, de trolibusszal és a múltat idéző nosztalgiavonattal is megközelíthető. A Szent Márton-dóm tizenkilenc osztrák-magyar király koronázási ünnepségét láthatta. Az Óváros az év minden szakában a látogatók kedvence. Aki bebarangolja utcáit, tereit, meg is érti, miért!

A Magas Tátra alapterülete megközelíti a nyolcszáz négyzetkilométert. Nagyobb részben Szlovákiához tartozik, a többi Lengyelországhoz. A hegycsúcsainak száma több mint harminc. Mindezek közül is kiemelkedik a Gerlachfalvi-tető, ez a tengerszint felett 2655 méter magasságból néz körül társaira. Ebben a videós összefoglalóban felvillantjuk az októberi havas hegycsúcsokat, ahogy az érkezőnek mutatják magukat. Felülünk az Elektrikára, a Poprádot a  hegyi településekkel  összekötő vasútra. Körbejárjuk a ködös  Csorba-tavat. Ó-Tátrafüredről a kötélvasúttal felmegyünk a Tarpataki-vízeséshez. Pihenünk Tátra - Lomnic napsütötte  parkajaiban, hogy aztán programunk zárásaként a lanovkával, egy átszállással  feljussunk a Lomnici csúcsra.

Úti emlék

Szlovákia Magyarországról egy könnyen elérhető utazási célpont. Sok szervezett autóbusszal utazó csoporttal találkoztunk. Akit vonz a kirándulás ezen változata, keresse a neki megfelelő kínálatot. A MÁV kedvező négy napra szóló kedvezményes jegyet árul 36.5 Euróért. A Tátrai kirándulójegy ezen kívül teljes érvénytartama alatt korlátlan számú utazást biztosít a Tátrai Villamosvasút (TEŽ) vonalain, a Tátrai Fogaskerekűn (OŽ), valamint a Poprád (Poprad-Tatry) – Tarpatak (Studený Potok) – Tátralomnic (Tatranská Lomnica) vasútvonalon közlekedő vonatokon. Ez egy jó lehetőség e szép táj bebarangolására. Pozsonyba a naponta többször induló autóbuszokkal is eljuthatunk. Ha a várost kívánjuk felfedezni, akkor nem érdemes autóval utazni. Érdekes opció, aki hosszabb időt tölt Bécsben, akkor egy gyorshajóval tud átugrani Pozsonyba, és este vissza az osztrák fővárosba. Ez a

Twin City Liner, maga az utazás 75 perces. És persze ez azoknak is egy plusz program, aki több időt tölt Pozsonyban, és innen indul egy egynapos bécsi kiruccanásra. Persze a legtöbb magyar a saját gépkocsival történő utazást részesíti előnyben. Ez a felfedező utak kötetlenségét garantálja. Az utak minősége többségében jó, az autóutakat, autópályákat folyamatosan építik.  A szlovák sofőrök jól vezetnek, többségében udvariasak. A néhány eszelősen dudáló kamionsofőrről pedig nem kell tudomást venni.

A Bedekker WebTv Hungary internetes televízió alapító főszerkesztője Frank Ildikó, munkatársa Erős Péter rendező-operatőr H.S.C.

alapítás éve:  © 2012.

A Bedekker WebTv Hungary leírásának műpédányát az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2014. január 9-én 140109001T azonosító szám alatt műjegyzékébe felvette.

Vissza a “Tartalomjegyzék” oldalra: Megnézem

A “Szlovákia, Zsolnai régió” oldal egy csodálatos ország első olyan tájegysége, mely részletesen kerül bemutatásra a Bedekker WebTv Hungary oldalán. Érdekel Nem véletlen ez, hiszen az itt felkereshető tájak, történelmi, vallási, művészeti és népművészeti látnivaló sokasága már évekkel ezelőtt felkeltette az érdeklődésünket. A tervek tett követte, ennek eredmény a Zsolna Régió oldalon bemutatott  videós és szöveges bemutatók. Persze ez csak egy válogatás. Reméljük, mihamarabb visszatérhetünk a karnyújtásnyira lévő Szlovákiába, hogy minél több honfitársunknak segítsük utazásaik emlékeinek felidézését, és akik még nem jártak itt, azokat  ösztönözzük egy - egy ilyen kirándulásra. Hiszen ide már két-három napra is  érdemes átruccanni!

Online Travel Book Extra about Hight Tatra - Online Útikönyv Extra a Magas Tátráról

Érdekel