Bedekker WebTv Hungary

 

Bo Cronqvist  svéd festőművész barátsága révén otthon vagyunk Svédországban. Az ezen oldalon két,  hozzá és feleségéhez tett korábbi utazásaink videós anyagaiból válogattunk. Ugyan ez csak csepp ennek a gyönyörű és nagy országnak a turisztikai kínálatából, ám megítélésünk szerint mégis egy jó keresztmetszetet ad a látnivalók sokszínűségéből. Hiszen tipikus dolgokat tudunk Önök elé tárni.

Lund egy tipikus északi város. Lélekszáma mintegy 90.000 fő. Ami igazán híressé teszi, az az egyeteme. A Campus hatalmas, az itt tanulók száma harmincezer. A régebbi épületek vörös téglás falaival állítanak emléket a múltnak. Az újabb tömbök már nem hagyománytisztelők. Mint például az Ideon, Svédország első tudományos parkja, melyet a város legjelentősebb ipari cégei építtetek. Az egyetemi város mára szinte körbefogja Lundot, melynek centrumában áll az egyetem igazgatási központja. E településen igazán barátságban él együtt a  motorizáció a kerékpárosok tömegével. A honos közlekedési mód környezet- és pénztárcakímélő megoldás. Tavasztól őszig aki csak teheti ezzel indul munkába, vagy épp a vasútállomásra.

A Székesegyház, az egész térség egyik leghíresebb épülete. A már messziről is figyelemfelhívó, két tornyú templom román stílusban, mintegy ezer esztendővel ezelőtt épült. A templom fő látványossága a Csillagászati Óra, melyet mindentudó német mesterek a középkorban álmodtak és valósítottak meg. Bonyolult szerkezet lévén, beszámol az égitestek pillanatnyi állásáról, jelzi a rohanó időt. Napjában többször, muzsikaszóra, gyönyörű faragott szobrok pompás felvonulása örvendezteti meg a látogatót. A Székesegyház altemploma igazi kuriózum a kuriózumban! Ki leszáll ide a mélybe, valóban úgy érezheti, hogy évszázadokat vándorol vissza a múltba. A fantasztikus oszlopcsarnok az itt eltemetett hírességek fölé emel síremléket.

Lund  egyik igazi büszkesége a Kulturális Központ. A mi szóhasználatunkban inkább nevezném skanzennek, hiszen itt újraépítették,  megőrizték építészeti emlékeiknek legszebb darabjait. Például a Székesegyház feltűnő ellenpontjaként azt a gyönyörű fakazettás templomot, melyre minden műértő elismerően csettintene. A hangulatos utcákat évszázados épületek szegélyezik. Belépve egyikükbe, másikukba, ránk köszön a múlt. A tehetősebb polgár házában elképzelhetjük, hogyan is élhettek az emberek azokban az években, amikor ez a vidék még a dánok fennhatósága alatt múlatta az időt.  A központtól távolodva, a  kifelé nyújtózkodó kerületekben a modern svéd építészet néhány szép példájára csodálkozhat rá a messziről jött látogató.

A világítótornyok születése évezredekre nyúlik vissza, és kötelezően a tengerpartján állnak. Persze vannak olyanok is, melyeket kisebb - nagyobb szigetekre, vagy cölöpökre állítva a tengerben építettek fel. Minél messzebb üzemeltetik azokat a szárazföldtől, annál bonyolultabb az áramellátása, a karbantartása. Mindeközben érdemes megemlíteni, hogy bár ezen létesítmények szolgáltatása nélkülözhetetlen a hajózás fenntartásához, ma már nemigen építenek a régiekhez hasonló szép tornyokat. Itt is a funkció a fontos, az az elsődleges! De a svédek becsületére legyen mondva, a műemléki világítótornyok minden pillanatban a közfigyelem középpontjában állnak. Lebontásuknak már csak a gondolata is bűn, méghozzá nem is a csekély bűnök egyike. 

A tavasz első pillanataiban a szépszámmal kiépített kikötőkben megpezsdül az élet. A kemény tél után a tulajdonosok vízre teszik vitorlásaikat, motoros jachtjaikat. Ez a hobby nem egy olcsó szórakozás, itt különösen nem. Mégis sok svéd büszkén áldoz e passzióra.  A vízen feltűnnek az első megszállottak, dacolva az időről időre felerősödő széllel, áztató esőkkel.  A kikötői kocsmák varázsához hozzá tudjuk képzelni, hogy munkanapokon esténként miként népesedik be a terem a vízről megtért halászokkal. Akik egy - egy sör mellett számolnak be a napi zsákmányról, jövendölik a másnapi esélyeket és az időjárást.  A vizek munkásai idehozzák a sós tengeri levegő, a kifogott halak és az azokkal keveredő pipafüst máshol soha nem érezhető illatát.

Gasztronómiai kalandozásra hívom Önöket. A ház asszonya elsőnek egy rakott burgonya készítéséhez fog. Krumplit hámoz és szeletel, ezt a hőálló tálba helyezi  sózva,  rétegesen. Közé egy sor vöröshagyma szelet kerül, a kompozíció tetejére pedig tejszínből, tejből készült, fokhagymával ízesített öntet és azt gazdagító reszelt sajt. Így helyezi az ételt a hőkeverős  sütőbe, ahol mintegy háromnegyed órán át párolódik és pirul. Vendéglátónk a  halszeleteket kevés margarinnal bekent alufóliára helyezi és petrezselyemmel  ízesíti. Így tartja meg és emeli ki igazán a finom ízeket. E tájon nem terem meg a szőlő ezért a svédek import borokat isznak. Ha már válogathatnak a világ leghíresebb termésiből, azok legjavát választják. Nekik van igazuk!

LUND

ÖLAND

Öland szigetén a nap és a szél a jellemző. Kalmar városa, messze köszönő váránál kelhetünk át a 1972-ben épült, a tengeri szorost átívelő, hét kilométeres   hídon. Öland 140 kilométer hosszú, átlagosan 20 kilométer széles balti tengeri  sziget. A területet,  úgy valahol a közép tájon, osztották  észak és dél Ölandra.  A szigeten  a nyarak melegek a telek enyhék. A helybéliek  számára természetes az a jelenség is, ha nyáron a tájat minden előzmény nélkül beborítja a köd. Hogy aztán ahogy jött, úgy szálljon tova a tenger felé. Szépek a homokos plázsok,  érdekes a kősivatag ahová a  hatalmas viharok vetették és vetik ki ezeket az előzőleg már formásra darabolt köveket. A különleges formájúra faragott vízparti sziklákat se az elmúlt hetekben alakította az időjárás ilyenre.

Öland a világörökség része, hiszen itt található az a meghatározhatatlan korú kőkerítés rendszer mely szalad szerte szét,  a szélrózsa minden irányába. A sziget déli részén az időszámításunk 800-as éveitől itt élt vikingekre egy hajó alaprajzát formáló egykori temetőjük emlékeztet. A szárazföld szerény megélhetést nyújtott az egykoron itt élt helybélieknek. Kiket aztán a jobb remény indított a tengerekre. Bátorságuknak, harciasságuknak hamar híre ment, hogy aztán rettegjenek tőlük egészen a francia partokig. Módszerük az volt, hogy a rejtett  öblökből támadtak a védtelen hajókra. Ezért a nevüket is az öböllakók szóból eredezteti  az utókor. Virágkoruk úgy az 1050-es évekig tartott, hogy emléküket ezen kőtömbök őrizzék az idők végtelenségéig.

Száz évvel ezelőtt kétezer körüli volt a mára néhány százra megcsappant az ölandi szélmalmok száma. A hagyományos építmények mára turista attrakcióvá alakultak. Második állomásunk a Himmelsberga Ölands Museum. Itt a  bemutatottak meggyőznek bennünket, hogy Öland egy lépéssel sem kullogott a közép európai életnívó mögött.  Igazi élménnyé akkor válik egy ilyen múzeum meglátogatása, ha néhány pillanatra képzeletünkben fel tudjuk idézni az egykoron itt éltek alakját. A látott épületek és a meglátogatott belső tereket fantáziánk segítségével töltjük meg élettel. Ahogy a múlt évezred utolsó évszázadaiban generációk generációkat váltva bánkódtak és örültek mindannak amit számukra életük nyújtott.

A sziget déli pontján áll a Lange Jahn azaz a Hosszú János nevű világítótorony. Megépítetését a közeli Szent János kápolna bánta. Mert bizony III. Gusztáv király annak kőzetéből emeltetett ezt az általa hasznosabbnak vélt tornyot. Mindez 1785-ben történt. A déli párjának meglátogatásáért az északi csücsökbe kell elutaznunk. Itt magasodik a Lange Erik, amely persze amúgy megközelítően tíz méterrel alacsonyabbra sikerült e versenyben első helyezést elért társánál. Öland szigete madárparadicsom. A tavaszi és őszi madárvonulások idején aki igazi ornitológusnak tarja magát az megfordul itt. A hivatásos és amatőr madármegfigyelők, a birdwactherek  nem kímélik magukat. A dermesztő hajnalok már kint érik őket a tengerparton.

Úti emlék

Svédország déli részén járunk. Azon a földrészen melynek partjait az Öresund csatorna és nagyobb részt a Balti tenger hullámai mossák. Tavasz van, a förgeteges zivatarok között időnként ki- kisüt a nap. A víz hőfoka épp csak most kezd el emelkedni, de a hűs habok kedvelőinek megnyugtatásul álljon itt: e tájakon a legforróbb júliusi - augusztusi napokon is csak tizenhat - húsz fokosra melegszik a tenger, az itt élők nagy gyönyörűségére. Bármilyen csodálatos is a táj, szépek a plázsok, ez nem az a hely amit a mediterránhoz szokott turista fürdési célponttal jegyez elő noteszében. Tavasz Svédországban. A virágok és fák ezer színben tündökölnek. A tulipánok is nyújtózkodtak egyet, hála a fél - félórára rájuk kacsintó napsütésnek. Az égi áldás  itt igencsak megadja a módját :bőven áztat boldog - boldogtalant! Lundban járunk, ebben a talán tipikusnak is mondható kedves svéd városkában.  Kérem tartsanak velünk,  felfedező utunkon.  Fontos látnivaló a Katedrális. Belső terébe lépve, megtudhatjuk, hogy pár évtizede a falak fehérre voltak meszelve, és azokon számtalan sok szép freskó volt látható. A messziről jött érdeklődő nem ismeri, mert nem ismerheti azt a történelmet mely az itt élőknek kötelező iskolai tananyag. Ám mégis! A látogatót itt a Katedrálisban is megérinti a múlt üzenete. Az altemplom egyik  oszlopát ölelő kő  figurája az óriás Finn, aki a monda szerint ezt a templomot építette. A múlt emlékeinek szöges ellentéte, hogy  a város határában forgó modern szélkerekek termelik az áramot, kihasználva az itt gyakran viharos a légmozgást. Az ötletadó szélmalmokból mára itt Lundban csak mutatóban maradt egynéhány. Óvják is ezeket, mint a 150 éves ipari műemléket is. Ebben utoljára 1955-ben őröltek gabonát, hogy aztán sorsára hagyva aludja csipkerózsika álmát, nosztalgiázó napjainkig.  A városban mindenfelét ránk köszönt  a múlt. A centrumban is a régi szép évszázadokról mesélnek a hangulatos utcácskák. Ha valahol drága az ingatlan, hát az ez a tenyérnyi terület.  A svédek művészetszerető emberek. Komoly összegeket költenek mindarra ami értéket képvisel. A tengerhez kötődők pedig különös tekintettel kedvelik egy mára már hazai és nemzetközi hírnevet, komoly rangot kivívott festő - grafikus művész, Bo Cronqvist  képeit. Főleg azokat, melyek e gyönyörű és vadregényes ország tájait, tengerpartját ábrázolják. Egyik fontos témája a tengerpartok világítótornyai.  Ezek története egybeforrt a hajózáséval, hiszen a hosszabb- rövidebb útról hazatérőknek először a szárazföldet jelző tűz, később az egyre komolyabb műszaki megoldású fény jelentette

a biztos hazaérkezés garanciáját. Mi, akik Európa szívében élünk, talán bele sem gondolunk mekkora tudomány is a világítótornyokkal történő kalauzolás művészete, ezek építése, felszerelése és üzemeltetése. A korszerű műholdas navigáció bevezetésével sem csökken a jelentősége, hiszen  a legkomolyabb műszerek csak a nagy hajók, kompok, luxus jachtok felszerelési privilégiuma. A szegényes halászbárkák még sokáig a világítótornyokból jövő fényekre támaszkodnak, ez jelenti számukra a vizuális kapcsolatot otthonukkal. Bo képein is megjelenő a vidéki tájra jellemző  házak egyformák. Egy négyzetméterrel sem nagyobb a kelleténél.  A házak vöröses barna színűek, a speciális festék  egy északi, rézbányájáról híres városkából Faluból   származik. Úgy mondják, az 1700 évek óta van ez a kemikália használatban. Országszerte ezzel csinosítják és védik faházaikat a svédek. 

Az általunk is meglátogatott Öland  szigetére késő tavasztól kora őszig vándorolnak a turisták. Mindazok, akiket nem riaszt vissza az a tény, hogy ezen a tájon a legforróbb nyári napokon sem melegszik a tenger vize 16 – 18 fokosnál melegebbre. A világörökséget is jelentő, össze-vissza szaladó kőkerítések   egykoron is, és ma ugyancsak a birtokhatárokat jelezték és jelzik. Kézenfekvő megoldásként alakultak így, hiszen e területet egy hatalmas mészkősíkságra támaszkodik. Ahogy megtudom, kiterjedése mintegy negyedét teszi ki a szigetének. Ami a kőbányászat szempontjából hasznos adottság, az egyben egy átok is az ölandiak számára.  Hiszen ezt a masszív kőzetet csak egy vékonyka talajréteg fedi. Újkori ajándékként, hiszen alig száz esztendővel  ezelőtt itt még minden kopár volt. A mai gazdag és dús növényzet,  az ég felé törő fák a legfiatalabb jövevényeknek számítanak Öland déli részén. A vékony földréteg, az alatta megbúvó kőzet nehezíti az építkezést, és szinte lehetetlen vállalkozás a terület becsatornázás is. Ez a magyarázata annak, hogy a világ egyik leggazdagabb országának ebben a szegletében nincs és talán soha sem lesz vízöblítéses toalett. Fontos még megemlíteni, hogy a svédek ezen kerítésekkel körbezárt magánterületeikről nem tiltják ki az arajáró idegeneket. Feltételezik, sőt biztosak abban, hogy ártó szándékkal senki sem lép birtokukra. A múltjukat itt is egy skanzenbe zárták.

Belépve az épületek által körülölet udvarban megtudom, itt minden úgy van, ahogy a szorgos kezű kőművesek, ácsok és tetőfedők megalkották ezeket.  Úgy mondják, az egymást követő generációk nem egy közös házban laktak. Ha házasodott a fiú vagy a leány, az idős szülők átadták nekik a lakóterüket, hogy ők az épülettel szomszédos, számukra megfelelő szerényebb hajlékba költözzenek. Ez a tradíció van érvényben itt, emberemlékezet óta. Belépve az nyitott ajtókkal vendégeket fogadó épületekbe, a kíváncsi látogató számára feltárul a múlt. Minden egyes szoba berendezése, az egykori tulajdonosok használati tárgyai mesélnek azoknak akik értenek a tárgyak nyelvén. Tehát mint említettem Ölad szigetén – a sanyarú természeti adottságok miatt – főleg állattenyésztéssel foglalkoztak és foglalkoznak ma is. Egykoron a megélhetést segítette a vadászat, bár a kisember a király magának bekerített vadas parkjába be nem léphetett. Adta magát a kimeríthetetlenül gazdag tenger, így aztán a főleg heringhalászok száma volt, hogy több százat is elérte. Ez a foglalatosság ma is fontos bevételi forrása az ölandi embereknek.  Bejártuk Skandinávia eme különlegesnek számító szigetének legfontosabb szegleteit.  Nem lévén sem szakavatott botanikusok, sem lelkes ornitológusok, semmilyen ilyen jellegű tudományos kutatómunkát nem végeztünk. Vendéglátónk, Bo Cronqvist,  művészember, aki speciális képzeletbeli szemüvegén keresztül látja és látatja alkotói hajlékát és környezetét. Tehát aki velünk tartott az most az ő segítségével fedezhette fel a svédországi Lundot és  Öland szigetét. 

Online Travel Book about Sveden   - Online Útikönyv Svédországról

Megnézem