Kolozsvár, Kolozs megye fővárosa, Románia egyik legnagyobb települése. Az 1581-ben Báthori István, erdélyi fejedelem  alapított itt  főiskolát.  A régi korokból  megmaradt épületek mind a magyarok történelméről mesélnek. A látogatók elsőként a Szabadság térre sietnek, a középkorban e helyről indult a város terjeszkedése. A látványt a Szent Mihály-plébániatemplom uralja, melynek alapkövét a XIV. században rakták le. A magyar gótika egyik jelentős alkotásaként tartják számon. Külön felhívjuk  a figyelmet a középkori freskó maradványokra. A kiránduló csoportok szívesen fényképezkednek a templom előtti, Fadrusz János által  megformált Mátyás király lovas szobránál, aki Kolozsvárott  látta meg a napvilágot 1443-ban. Szülőháza látogatható.

A térség történelmi hangulatot árasztó településeit a Máramaros fanatsztikus élményeket kínáló hegyei veszik körül. Ez Románia legészakibb tájegysége.  Aki errefelé veszi az irányt, a nyári időszakban is hűvösebb és alkalmanként csapadékos időjárásra számítson. Utunk során a táj, a buja vegetáció és az autentikus népi építészet és népművészet együtt adja a látogatóknak a minden fáradtságot feledtető élményt. A 1447 méter magas  Gutin-hegységen át vezet az út Máramarossziget és Nagybánya között. A híres fatemplomok, a jellegzetes bivalycsordák, a mai napig hagyományosan rendezett széna boglyák  idézik fel bennünk a múltat. Több kanyarban  is előbukkan a Kakastaréj,  a térség egyik leghíresebb látványossága. A kirándulásunkra szánjunk rá legalább  egy fél napot!

Folytatjuk...

Nagybánya elsősorban az itt működött nemzetközi hírű festőiskolája miatt érdemli ki a látogatók érdeklődését. Ezt Hollósy Simon alapította 1896-ban. Az egykori épületegységet többek által vitatott  modern rácfelvarrással korszerűsítették. Az egykoron itt dolgozó mesterek neveit réz kockakövek idézik a Fő téren. A sok-sok, felbecsülhetetlen értékű festményekről vissza köszön a XIV. században épült Szent István torony, a másik oldalon folyik a Zazar, és partjához közel a másik ikonikus jelkép a református templom, a jellegzetes piros tetejű tornyával. Néhány lépés innen a régi pénzverő, mely érdekes kiállítással várja a látogatókat. A közeli Felsőbánya ugyancsak számos jelentős magyar művész múzsája volt és ma is az.

Tisztelt Látogatóink! Néhány, mintának szánt videóval megezdtük Románia, azon belül Erdély felefedezésre érdemes tájainak, városainak bemutatását. Várjuk azon lehetséges partnereink jelentkezését, akik támogatni tudnák munkánk folytatását!

A Bedekker WebTv Hungary internetes televízió alapító főszerkesztője Frank Ildikó, munkatársa Erős Péter rendező-operatőr H.S.C.

alapítás éve:  © 2012.

A Bedekker WebTv Hungary leírásának műpédányát az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2014. január 9-én 140109001T azonosító szám alatt műjegyzékébe felvette.

Vissza a “Tartalomjegyzék” oldalra: Megnézem

ÚtiTipp

később