Bedekker WebTv Hungary

 

Montenegró, a Jugoszláviából önállósodott, legdélebbi egykori országrész. Az Adria valószínűleg legegzotikusabb területe. Mi többször járunk errefelé, először 1990-ben, az egyik legpusztítóbb földrengést követő években. Ebben az időben még a későbbi önálló államok egy országot alkottak. Aki szereti a vadregényes hegyvidéket, a gyönyörű tengerpartot, a  kristálytiszta vizű strandokat, a barangolásra csábító ódon városokat, annak feltétlenül el kell látogatnia ide. Feledhetetlen kalandokban lesz része!  Úgy ahogy kamerámmal sikerült megörökítenem  zord hegyvidékét, a megbúvó tavakat, a sebes és kristálytiszta folyóit.  No és az Adria hullámai által alakított tengerparti tájat. Több hosszú autóút termése a most megnézhető 150 másodperc.

Budva, az ország turisztikai életének egyik központja. A görögök alapították Budue néven, ez a i.e. IV században történt. De megfordultak  itt többek között a szaracénok, bosnyákok, velenceiek, törökök,. Napjaink fogalmai szerinti óvárost a nagyon jó állapotban megőrzött fal védi. Budva központja -mondhatni - egy pici félszigeten fekszik,   a szárazfölddel őt összekapcsolódó kis szakaszt kivéve a tenger fogja körül. Értékes műemlékek, szűk sikátorok, éttermek, kávézók, üzletek, mind - mind a turistákra várnak. De a Morava kapunál a fürdés szerelmesei egy homokos strandon pihenhetik ki a városnézés fáradalmait. Akik ezt választja üdülése célállomásának, azok időtöltését az  innen sok szárazföldi és vízi túra lehetősége is gazdagítja.

Gospa od Skrpjela a Kotori öbölben látogatható két fontos  sziget egyike. Úgy mondják, eredetileg egy szikla emelkedett ki itt a vízből. A helybéli tengerészek kövekkel töltötték fel a tengert, hogy aztán 1630-ban  építsék fel arra a  barokk templomukat. Aki erre jár, nézze meg belülről a templomot és a múzeumot is. Ez a látogatás, különlegessége folytán emlékezetes marad mindenki számára. Mi szervezett csoporttal érkeztünk ide, de  a vele átellenben lévő Perast városkából  is bérelhető motorcsónak az átkeléshez. Ahhoz, hogy a belső felvételeket elkészíthessem, az engedélyek beszerzése után újból el kellett ide “zarándokolnom” hiszen fontosnek tartottam nézőimnek is bemutatni azt a sok érdekességet, amit e falak rejtenek.

Kolostorok országszerte látogathatók és felfedezhetők.  Mi most két, a híresek közötti híresek közül választottunk kettőt. Az első Ostorg, a Prekornica sziklafalába beékelt kolostor. 1665 után a törökök elől menekültek ide a környék  szerzetesei, innentől számítható a két eltérő magasságú templom építése. A másik ajánlott látványosság  a Moraca kolostor. Ez a pravoszláv egyház egyik legértékesebb öröksége. Az alapítás éve 1252, hogy aztán sok viszontagság után a XVI. században újítsák fel az utókor számára. Erre a kirándulásra érdemes egy utazási irodánál befizetni. Részben ez kényelmes megoldás, és a felkészült  idegenvezetők jóvoltából megtudhatunk minden fontosat, amit a kolostorokról, a környező vidékről érdemes megisemernünk.

Kotor, más néven Kattaró az azonos nevű, zord hegyekkel övezett öböl, felfedésre csábító városa. Az útikönyvek ezt a térséget Dél-Európa legszebb fjordjaként emlegetik. Ide vízi úton a legkönnyebb az eljutás. Aki autóval tervezi a kirándulást, az indulási helyétől függően kanyargós, néhol hegyi utakra számítson. Kotor egy ízig-vérig műemlékváros. Kincseit a városfalon belül mutatja meg az idegeneknek. Mint annyi társa, ennek  a településnek az őse is római város volt. Mai hangulata a velenceiek keze nyomát őrzi. A mediterrán stílusú lakóházakon az 1979-es pusztító földrengésnek nyomai nem láthatók. Az útikönyvekből megismerhető látnivalók megtekintése után, hagyjuk, hogy magával sodorjon minket a hely varázsa.

Lovcen, a kotori öböl fölé magasodó sziklamasszívum. Csúcsa 1754 méterre emelkedik a tenger szintjétől. Egy majdnem húsz kilométeres, kanyarokkal tarkított emelkedőn érhet fel ide a látogató. Teheti ezt turista busszal vagy gépkocsival.  Ez a kirándulás elmaradhatatlan kelléke az ide szervezett egy- félnapos kirándulásoknak. Ennek egyik napirendi pontja a körpanoráma megcsodálása, megörökítése. A csúcson  a fenyvesek tiszta levegője, az ismert és különleges virágok szín kavalkádja várja az ideérkezőt. És még valami. A helyben érlelt sonka, azaz a prsut. A vékonyra felszeletelt disznócomb izét a több hónapos szárításnak, a bükkfa parázsos füstölésnek, a só pácnak és az itt keveredő tengeri és hegyi levegőnek köszönheti.

Vendéglátóink jóvoltából csöppentem bele a következő, számomra teljesen új élményt nyújtó, mondhatni egzotikus kalandba. Mamula szigete és az ott látogatható építmény, a  Fort Mamula főleg szervezett csoporttal érhető el és látogatható.  Inkább a Tivat környékéhez esik ez a erőd közelebb. Szóval akit érdekel egy ilyen romantikus filmeket is idéző, elhagyott épület együttes, annak javasoljuk, hogy ne habozzon. Bátran vágjon neki a felfedező útnak. Egykoron az Osztrák-Magyar Monarchia időszakában kezdődött a nagyszabású építkezés.  Később lett ez második világháborús olasz börtön, és folyamatosan az itt táborozó sirályok lakhelye. Aki eljut ide, azokat a kövek, falak  emlékeztetik az elmúlt évszázadok viharaira.

Perast a Risani – öböl bal parti települése. Egy régebbi adat szerint kevesebb mint 700 lakos él itt. Ez egy ízig – vérig hajós település. Melyet egykoron a nagyhatalmú Velence önálló köztársaságnak is elismert. Történetek szólnak arról, hogy Perast lakosai hogyan harcoltak az őket leigázni akaró ellenséggel és hogyan harcoltak az őket kifosztani készülő kalózokkal szemben.  A csatározás beépült a zsigereikbe. Apák és fiaik a tengerre születtek. Egyikük századokkal ezelőtt a Balti – tengerig merészkedett, a másikuk az orosz cár flottáját vezényelte. Ám ez a sok sok dicsőség lassan a múlt ködébe vész. A büszke város  településsé apadt, ma viszont egy ékkő a turisztika forgószínpadán. E városkából juthatunk át egykönnyen Gospa szigetére.

Sveti Stefan félszigeten a hatvanas években még halászok tengették életüket. Akik állítólag elhagyták otthonukat, hogy azokat aztán egy nagy nyaraló komplexummá alakítsák át a turizmus egykori urai. A hely nemigen őrzi a hajdani halászházak alkotta település hangulatát. Hiszen nem feltételezhető, hogy a régi időkben minden ilyen kiváló állapotnak örvendhetett itt. De hát ahhoz, hogy mai gazdag látogatóiknak komfortot nyújthassanak, bizony kívül - belül tatarozni kellett, majd fel kellett szerelni ezeket a házakat  a kényelmi berendezések egész sorával. És  a környezetet is már – már idillikussá kellett varázsolni. Hogy a rendezett sétautak, az illatozó virágok Sveti Stefant egy valódi luxus üdülőteleppé léptessék elő.

Stari Bar azaz az Öreg Bar, a forgalmas kikötővárostól rövid autózással érhető el. A távolság megközelítően négy kilométer.  Aki szereti a különleges felfedezéseket, az feltétlenül látogasson el ide. Ez egy elhagyott vagy mondhatni holt város. A középkorban prímási székhely volt ez. lakói nagy gazdaságban élték életüket. Pusztulását a levert török sereg okozta, amikor menekülve innen,  felrobbantott mindent, amit ért. Bár mintegy kétszáz épület dőlt romba, sokuk maradványa máig hirdeti az itt élők emlékét. Ne siessünk, szemlélődjünk és fényképezzünk. Élvezzük a keleti hangulatot. Mi naplemente előtt jártunk itt, ekkor nagyon szépek voltak a fények. Montenegrói kirándulásaink egyik emlékezetes állomása volt Stari Bar!

Strandok nyaralásunk kellékei. Mi most csokorba gyűjtve mutatunk be néhányat, ahol filmünk forgatása során jártunk. Az Adria jellemzően sziklás öbleiről híres. Ám, hogy Montenegróban  bőven találni homokos plázsokat is, arról a felvételek tanúskodnak. Az egyik közel van Mamula szigetéhez.  A másik tivati  szállodánk előtti kavicsos, ám ha ez kívánalmainknak nem megfelelő hely, akkor utazzunk a közelünkbe  oda, amire vágyunk. Ilyen lehet a Kék barlang, vagy egész délen, Ada környékén  az a horizontba vesző, hatalmas homokos tengerpart. Ami minket is elbűvölt egyediségével, jövőbe mutató fejlődésével. Az Adriában nem honos a cápa, vize májustól október végéig, főleg júniustól augusztusig alkalmas a fürdésre

Montenegró fiatal állam, ideérkezésünk előtt történtek ezek a lényeges politikai fordulatot hozó események. 1990 után,  a viharos, e térség nyugalmát feldúló háborús évek sem igazán kedveztek a turizmus fejlődésének. A helyzet konszolidálódása követően, mi magyarok csak lassan kezdtünk felbátorodni, és fokozatosan foglaltuk vissza magunknak az Adriát.  Előbb az északi partokat, úgy jöttünk lejjebb és lejjebb.  Márpedig Montenegró legutolsó szakasza az egykori jugoszláv Adriának. Olyan pontja e térségnek, mellyel a könyvespolcokon megbúvó, hetvenes években kiadott útikönyvek is csak nagyon csínján bántak. Ma viszont Montenegró egy igen fontos és egyre drágábban elérhető célpont a világ turisztikai kínálatában.

Köszönjük, hogy az első montenegrói  forgatásunkkor az AirService Budapest, a második alkalmával az AdriaTours Szeged kalauzolt bennünket.

Úti emlék

Montenegróba 1990. őszén jutottunk el, egy Dubrovnikból szervezett autóbuszos kiránduláson. A térséget előzőleg hatalmas földrengés sújtotta.  Lépten nyomon láttunk ennek  a borzalmas következményeit. 2006-ban a budapesti Főnix Televízió tulajdonosainak jóvoltából, az egykori AirService kis propelleres gépével érkeztünk ezen Adria parti országba.

A Bedekker WebTv Hungary internetes televízió alapító főszerkesztője Frank Ildikó, munkatársa Erős Péter rendező-operatőr H.S.C.

alapítás éve:  © 2012.

A Bedekker WebTv Hungary leírásának műpédányát az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2014. január 9-én 140109001T azonosító szám alatt műjegyzékébe felvette.

Vissza a “Tartalomjegyzék” oldalra: Megnézem

Online Travel Book about Montenegro - Online ÚtikönyvMontenegróról

Megnézem

A szállásunk ebben és a következő évben is Tivatban a Hotel Palmaban volt. Közvetlenül a tengerparton álló szálloda ez. Saját kis stranddal, a környéken számtalan étteremmel, bárral.

Tivat ebben az időben felkészült a befektetők, köztük a magyar tőke befogadására. Értesüléseink szerint például az egykori kikötő területén készültek el új beruházások. A második forgatásunkat szervező és finanszírozó AdriaTours tulajdonában álló motoros kishajóval több forgatási helyszínre is eljutottunk. Köszönet érte!

Tivatból, az AdriaTours szervezésében sok érdekes látnivalót fedezhettünk fel. Ezek közül emlékezetes Sveti Stefan félsziget (1), Kotor óvárosa (2),  a kotori öböl fölé magasodó Lovcen csúcs (3), Perast városa (4), Our Lady of the Rocks azaz Gospa szigete (5), a Fekete-tó (6) Ostorg kolostora (7) Moraca  kolostor (8) Stari Bar műemlék városa (9)

1.

2.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

3.

Montenegró központi települése Budva. Csodás környezetben sétálhatunk a műemlékektől gazdag utcáin. Aki itt foglal szállást magának, annak a kiváló strandokról sem kell lemondania.

Montenegró az Adria egyik legdélebbi állama. Határos Albániával, tehát innen arra felé is folytatható a kalandozás. Aki vállalkozik a hosszabb autóútra, nos annak érdemes ezzel a közlekedési eszközzel elutazni ide. A látnivalók sokasága várja Önt!