Bedekker WebTv Hungary

 

"Why not Malta?" azaz "Miért ne Málta?" tesszük fel a kérdésünket, melyre azonnal meg is adjuk a választ. Málta nemzetközi hírnevét gyönyörű természeti szépségein kívül a mintegy két és fél évszázadon át itt hatalmon lévő Szent János Lovagrendnek köszönheti. Ezen összefoglaló videó amolyan Headline féle. Ízelítőt ad abból, amit az alább bemutatásra szánt 3-3 perces epizódokban feldolgoztunk. A  Haritage Malta által szervezett forgatások  pont egy hetet vettek igénybe. Így állíthatjuk, hogy a bemutatott látványosságok többsége úgy illeszthető a programunkba, hogy lebonyolításukon kívül bőven marad idő kiélvezni a szigetet körbeölelő Földközi-tenger és a fantasztikus strandok nyújtotta élvezeteket. Málta a megfizethető árú úti-cél!

Úti emlék

forrás: Visit Malta

Nyelv

A hivatalos nyelvek a máltai és az angol.
A máltai latin betűket használó sémi eredetű nyelv. A századokon keresztül számos angol, olasz és francia szóval bővült.
Máltán az olasz nyelvet is széles körben beszélik.

Autóvezetés

Máltán az út baloldalán kell közlekedni. A sebességhatár közutakon 80 km/h, lakott területen 50 km/h. Mindenre kiterjedő biztosítás ajánlott. A nemzeti és nemzetközi vezetői engedélyek elfogadottak.

További információkat lásd a KRESZ-ben.

Hasznos tipp: Parkoláskor mindig zárja be az autóját. Parkoló autóban ne hagyjon látható helyen poggyászt és értéktárgyakat.

Elektromos áram

Az energiaszolgáltatás 230 Volt /- 10%.
Az energiaellátás frekvenciája 50 Hz.
Háromágú négyszögletes dugasz van használatban, mint Nagy-Britanniában.
Adapterekhez nagyon könnyű hozzájutni.

Klíma

Málta tipikusan mediterrán éghajlatú ország, melyre erőteljes hatással van a tenger. A szigeteken nagyon sok a napsütés, tél közepén átlagosan öt-hat, míg nyáron napi átlag több mint tizenkét órát süt a nap. A tél enyhe, Közép-Európából jövő északi és észak-keleti szelek okozta alkalmankénti rövidebb, hideg időszakokkal. A nyár forró, száraz és napos. A nappali hőmérsékletet nyáron gyakran enyhítik a hűvös tengeri szellők, tavasszal és ősszel azonban az Afrikából jövő nagyon forró szél alkalmanként az évszakra nem jellemző nagyon magas hőmérsékleteket és páratartalmat okoz. Ez az ún. sirokkó, vagy máltaiul Xlokk, amely Görögországot és Olaszországot is eléri. Máltán a levegő a szigetet az afrikai partoktól elválasztó rövid tengerszakasz miatt általában szárazabb.

Az éves csapadékmennyiség alacsony, általában évi 678 mm; és a száraz évszak nyáron még a szomszédos Olaszországnál is

hosszabb ideig tart.
Úszni még a 'téli' hónapokban is lehet, a fő strandszezon október közepéig, végéig is eltarthat.

Máltáról röviden

Máltán az ember 7000 év történelmének felfedezése közben szenvedélyesen élhet a jelenben. Temérdek felfedeznivaló várja az idelátogatót. Bárhova menjen is, a szigetek tájképei és építészete látványos hátteret biztosít. A Földközi-tenger legmélyebb kékje a mézszínű kövek szembeszökő, ámulatba ejtő színvilágával párosul.

A Máltai szigeteket egy nagy nyitott szabadtéri múzeumhoz szokták hasonlítani. Az teszi egyedülállóvá őket, hogy a múltjuk nagy része még mindig látható. Mélyedjen el a szigetek rejtélyes őstörténetében, járjon Szent Pál nyomdokában, vagy nézze meg, hol védelmezték Szent János Lovagjai a kereszténységet.

Málta az év bármely időszakában meglátogatható. A majdnem egész évben napos időben mindenki kedvére hódolhat a szabadtéri tevékenységeknek.

Mindössze 48 óra alatt és pár kilométer megtételével kipróbálhat egy új sportot, pihenhet egy hajó körúton, és meglátogathatja a legfontosabb történelmi helyszíneket, miközben még mindig marad idő az éjszakai élet élvezetére.

A szigetek számos speciális nyaralási lehetőséget kínálnak azok számára, akik valamilyen új készség elsajátítására, vagy történelmi barangolásra vágynak, vagy akár fitté szeretnének válni. Ha érdeklik Önt a sportok, mind a tapasztalt rajongók, mind az alkalmi kezdők igényeit kielégítjük. Málta luxus szállodái és klubjai számos wellness és gyógyfürdő lehetőségeket kínálnak. A tenger és a szárazföld a sziklamászástól a könnyed túrázásig mindenre lehetőséget biztosít.

Ha a máltai tempó és látvány után változatosságra vágyik, látogasson el Gozo és Comino testvérszigetekre. Itt nyaralás a nyaralásban pihenhet a Földközi-tenger legnyugodtabb légkörében.

Történelem dióhéjban

A szigetország történelme már a neolitikus korban virágzott, melynek a maradványai a termékenység istennőnek ajánlott rejtélyes megalit templomok. A későbbiekben a föníciaiak, karthágóiak, a rómaiak, és a bizánciak ittléte mind nyomott hagyott a szigeteken.

I. sz. 60-ban Szent Pál Rómába tartó útja során hajótörést szenvedett a szigetnél, és elhozta Máltára a kereszténységet.

Az arabok i. sz. 870-ben foglalták el a szigeteket, és ittlétük mély nyomot hagyott a máltai nyelven. 1530-ig Málta Szicíliához tartozott, így a Szicília felett uralkodó normannok, aragóniaiak és más hódítók egyben a máltai szigeteket is kormányozták.

V. Károly hagyományozta Máltát a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Lovagrendre, amely 1530 és 1798 között uralkodott Máltán. A lovagok uralkodása idején Málta újabb aranykort élt meg, amely a 17. és 18. századi Európa kulturális arénájának egyik kulcsfigurájává tette. A szigetek művészi és kulturális életét (sok más mellett) olyan művészek jelenléte fűszerezte, mint Caravaggio, Mattia Preti és Favray, akiket a lovagok templomok, paloták és vendégfogadók díszítésével bíztak meg.

1798-ban Napoleon útban Egyiptom felé átvette a hatalmat Máltán a lovagoktól. A francia jelenlét a szigeteken azonban rövid életűnek bizonyult, mivel az angolok, akiket a máltaiak a franciák ellen segítségül hívtak, ostromzár alá vették a szigeteket 1800-ban. A brit uralom 1964-ig tartott, amikor is Málta függetlenné vált.

A máltaiak átvették a brit közigazgatási, oktatási és jogi rendszereket. Málta 1974-ben köztársaság lett, majd 2004-ben felvételt nyert az Európai Unió tagállamai közé.

Kultúra és örökség

7000 éves történelmükkel a máltai szigetek bővelkednek kulturális örökségekben. A szigetország történelme már a neolitikus korban virágzott, melynek a maradványai a termékenység istennőnek ajánlott rejtélyes megalit templomok. A későbbiekben a föníciaiak, karthágóiak, a rómaiak, és a bizánciak ittléte mind nyomott hagyott a szigeteken.

I. sz. 60-ban Szent Pál Rómába tartó útja során hajótörést szenvedett a szigetnél, és elhozta Máltára a kereszténységet. Az arabok i. sz. 870-ben foglalták el a szigeteket, és ittlétük mély nyomot hagyott a máltai nyelven. 1530-ig Málta Szicíliához tartozott, így a Szicília felett uralkodó normannok, aragóniaiak és más hódítók egyben a máltai szigeteket is kormányozták. V. Károly hagyományozta Máltát a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Lovagrendre, amely 1530 és 1798 között uralkodott Máltán. A lovagok uralkodása idején Málta újabb aranykort élt meg, amely a 17. és 18. századi Európa kulturális arénájának egyik kulcsfigurájává tette. A szigetek művészi és kulturális életét (sok más mellett) olyan művészek jelenléte fűszerezte, mint Caravaggio, Mattia Preti és Favray, akiket a lovagok templomok, paloták és vendégfogadók díszítésével bíztak meg.

1798-ban Napoleon útban Egyiptom felé átvette a hatalmat Máltán a lovagoktól. A francia jelenlét a szigeteken azonban rövid életűnek bizonyult, mivel az angolok, akiket a máltaiak a franciák ellen segítségül hívtak, ostromzár alá vették a szigeteket 1800-ban.

Ezt a Földközi-tenger területén egyedülálló örökséget tükrözi az ország nemzeti építészete és gyűjteményei.

A máltai kultúrában mindig nagy szerepet játszottak a művészetek, és ez a gyakori kulturális rendezvényeknek köszönhetően továbbra is így van. A már ismert és még kiforratlan kortárs művészeket támogatással és nyilvános helyeken rendezett kiállításokkal ösztönzik művészetük kibontakoztatására.

Szinte mindig lehet találni valamilyen kiállítást.

A színház és a zene hasonlóképpen nagy népszerűségnek örvend a szigeteken. Színházak és szabadtéri rendezvények tömkelege várja az érdeklődőket különféle darabokkal, musicalekkel, operákkal, klasszikus, és modern zenei koncertekkel.

Valletta Málta fővárosa. 1530-ban a lovagok e célra a mai Vittoriosat szemelték ki. Ám 25 év múltán, a kiszemelt  magaslati pontot védhetőbbnek találták és ide költöztek. Valletta egy kisebb földnyelven épült fel, melynek hossza másfél kilométer, szélessége  ennél keskenyebb.  A fő buszpályaudvar felől a vitathatóan modern  új Városkapun lép be a látogató ebbe a különleges világba. Az első téren a lebombázott Operaház maradványait újra birtokba vevő szabadtéri színház fogad minket. Jobbra a Felső Barrakka Kerthez kanyarodhatunk. Egyenesen haladva jutunk a Nagymesteri Palotához, a fontos múzeumokhoz, a Manoel Színházhoz.  A lejtős, jellegzetes fa erkélyes házak utcái meredeken vezetnek minket a Szent Elmo erődhöz.

Grand Master's Palace magyarul a Nagymesteri Palota a látnivalók közül az egyik sztár.  Mai formáját 1571-ben nyerte el. Ezen évtől a nagymesterek mindegyike innen irányította az országot, egészen 1798-ig, amikor is hatalmukat elveszették. A szerényebb homlokzatú épület előtt időnként katonák pózolnak. Belépve a belső díszes udvarba, ott a pénztárnál két látnivaló megtekintéséhez szurkolhatjuk le a belépők árát. A dísztermeket Palace State Rooms-nak hívják. Első kis videónkban ezeket mutatjuk be az érdeklődőknek.  A mostani, városkapunál álló új Parlament elkészüléséig e célra is szolgált a palota. Folyosói és a látogatható dísztermei, köztük a trónterem csodálatos, történelmi tematikájú freskókkal díszítettek. (A Rodoszról kiűzött lovagok Máltán leltek új hazát)  Click

Az Armoury a Fegyvertár, mely gyűjtemény hatezer értékes műtárgyat mutat be. Főleg esztétikus és jól megvilágított vitrinekben. Málta életét a háborúk és a csaták jellemzik.  Ezek közül is a legjelentősebb az 1565 nagy ostrom. Ekkor a keresztények csaptak össze a hódító muzulmánokkal. A Szent János Lovagrend jelentős túlerővel szállt szembe a betolakodókkal. Minimális segítséget kaptak ugyan a Szicíliai alkirálytól, de ennek híre is elég volt ahhoz, hogy a törökök feladják a küzdelmet. A későbbi történésekről már nem mesél a Fegyvertár, de az első és a második világháborút is megszenvedte a sziget. Málta 1962-től független állam, 1974-től köztársaság. 1964-től a Brit Nemzetközösség, 2004-től az Európai Unió tagja.

Az Auberge szó a Bakos féle "Idegen szavak és kifejezések szótára" szerint francia eredetű, jelentése kocsma, fogadó. A Szent János Lovagrend nyolc nyelvi közösségből állt, ezek mindegyike saját épületében élte mindennapjait. A szűkebb közösséghez tartozókat itt szállásolták el, saját kápolnájukban miséztek és természetesen itt is étkezhettek. Mint már említettük, az alapításkor Vittoriosaban készültek el az Auberge-k, de a költözéskor Valettában az eggyel csökkent számú közösségnek hét palotát építettek. Tervezőjük Gerolamo Cassar volt.  Mára ebből csak  öt Auberge maradt a lelkes utókorra. Ezek a megjelenés sorrendjében:  D' Baviere, D' Aragon, D' Italie, D' Castille, és a belül is látogatható D' Provance.

A Manoel Theatre Valletta színháza. A turisták nagy sajnálatára nyaranta előadásokat nem tartanak, de részben a múzeum, másrészt maga a színház is látogatható. Meghirdetnek csoportos látogatásokat is, ezeken érdemes részt venni.  Építtetésének kezdeti éve 1731. Elrendelője a nevét a színháznak adományozó Manoel nagymester. Nincs hitelt érdemlő adat, de a vallettaiak állítják ez Európa egyik  legrégebbi színháza. A pici de érdekes, díszlet- és kosztüm terveket, kipróbálható  zajkeltő eszközöket, kosztümöket bemutató kiállítótérből  jutunk a pompás nézőtérre. A lebombázott Operaház szerepét átvéve, az új tulajdonos az állam újjíttatta fel eredeti pompájában a belső tér minden részletét. A páholyokat falusi életképek díszítik.

A National Museum of Archaelogy épületet már láthattuk az Auberge fejezetben. Ez ma Valletta egyetlen belülről is megcsodálható ilyen palotája. Az előcsarnok freskói még a pénztár előtt van, így ha nem is nézzük meg az egyébként nagyon ajánlott Nemzeti Régészeti Múzeumot, egy pillantásra lépjünk be ide. Maga az állandó kiállítás a prehistorikus kor, Máltán fellelt eredeti lelet kincseit vonultatja fel a látogatóknak. Három korszakot, három külön épületrészben. Külön felhívjuk a figyelmet az egyébként nagyon őrzött "Alvó nő" című szoborra, mely a Hypogeum temetkezési helyről származó fő lelet. A másik a Máltai Vénusz című szobor eredetije, melyről még lelőhelyén forgatott felvételek kapcsán szólunk még.

Sorrendben a Hagar Qim & Mnajdra Temples bemutatása következik.  Két nagyon titokzatos, prehisztorikus  korból származó templomról van szó. Ezeket nagy meglepetésünkre hatalmas sátrak alá rejtették. Így védve vannak esőtől - naptól, ám elveszett egykori fantasztikus látványuk.  Rejtélyük máig megoldatlan, miután írásos emlék nem maradt fenn az őket alkotó emberekről. Időszámítás előtt 4000 évvel  éltek a szigeten a templomépítők, populációjuk Kr. előtt 2000 körül nyomtalanul tűnt el, az ok máig ismeretlen.  A kutatók a megmaradt tárgyaik, építészeti emlékeik és főleg szobraik alapján állítják, hogy őket sokkal műveletlenebb népcsoport követte. A bevezető képsorokban tűnik fel a Máltai Vénusz alakja.

Valletta Városkapujától, az új Parlamentnél és a lebombázott Operánál kell jobbra kanyarodnunk, elhaladunk az Auberge de Castille et Léon, azaz a Miniszterelnöki rezidencia előtt,  érünk el az Upper Barrakka Gardens-hez, mely a Felső Barrakka Kertet jeleni magyarul. Ez egy nem túl nagy alapterületű oázis, ahol a megfáradt vándorokat a szökőkút párája is frissíti. A boltíves építészeti megoldás az egykori vízvezetékek hangulatát idézi. A legtöbben ide a páratlan kilátásért érkeznek. Hiszen a vallettai kikötő, a szemben megcsodálható The Tree Cities, azaz a Három Város panorámája innen élvezhető igazán. Ha tehetjük, délutánra tervezzük ezt a programot, mert a lebukni készülő nap ekkor világítja be legszebben a tájat.

A Maritime azaz Tengerészeti Museum szerény látnivalóként bújik el az útikönyvek lapjai között. Mi örülünk annak, hogy felfedeztük létezését és magunk, mind nézőink vélhető örömére ellátogattunk ide. Aki a Felső Barrakka Kertnél létesült felvonó alsó állomása közeléből induló komphajóval jön át ide és a Három Városba, az némi kedvezményben is részesül.  Maga az impozáns épület a tengerészet sütödéjének épült. Ezt a szerepet töltötte be a hetvenes évek végéig, akkor ugyanis az angol csapatok elhagyták Máltát. Kézenfekvő volt az ötlet megvalósítása, hogy itt mutassák be a sziget életét meghatározó tengerészeti relikviákat. A többnyire élethű, méretarányos modellek mögött könnyű felfedeznünk a hajósok nehéz - szép életét.

Mdina meglátogatása a rövidebb máltai tartózkodás elengedhetetlen programja. Sok autóbusz útvonala ejti útba a Csendes Várost. Néhány száz ember él e fellegvár házaiban. Katedrálisának kupolája  magasra emelkedik a tetők síkja fölé.  A tömbjének kialakítása nem fűződik a Lovagrendhez.  Az alapítók a rómaiak voltak, aztán éltek itt arabok. Ők a névadók.  Később is nemesi családok lakták a városka  palotáit.  De itt telepedett le a sziget első püspöke is. Az 1693-as földrengés nagy pusztítást végzett itt, ám az utókor szerencséjére sikerült mindent az eredeti szépségében helyreállítani. Azóta is nagyon őrzik e speciális látvány és hangulat megbonthatatlan egységét.  Aki teheti, legalább fél napot töltsön el céltalan barangolással Mdinában.

A Mosta Dome nevét a neki helyet adó városkáról kapta. Kupolája sokszor  tűnik fel a sziget távolabbi útjait koptató vándor szemében. Nem is csoda, hiszen a tizenkilencedik század második felében ez az egyházi épület  csekély mértékben maradt  csak el a római Szent Péter-bazilikától méreteitől. A Mosta Dóm fontos megállója a szigetet felfedezni vágyó társas utazók körében. Reggelente szinte egymást érik az ide érkező autóbuszok.  Az idegenvezetők ismertetik, hogy a hatalmas kupolának elemeit minden alátámasztás nélkül, öszvérek  segítségével emelték a magasba. A sekrestyében mutatják be az a II. világháborús bombát, mely átszakítva a kupolát, az imádkozók közé zuhant, de  nagy szerencsére nem robbant fel.

Sandy beaches azaz a homokos strandok azoknak akik nem elégszenek meg kevesebbel. Málta a Földközi-tenger Szicília és Líbia- Tunézia közé eső szigete. Júniusra már kellemesen felmelegedő és azt október végéig megőrző vizű strandjai zömében sziklásak. Ám rövid autóbuszos utazással elérhető néhány, világviszonylatban is csúcs minőségűnek számító, homokos partú partszakasz, ahol a teljes komfortban pihenhetünk és élvezhetjük a fantasztikusan tiszta és kék tenger minden örömét. Mi az észak- keleti fekvésű  Mellihea Bay  és a nyugati fekvésű Golden Bay re látogattunk el. A felvételek elkészítése között alig egy óra telt el. Látható, az első öböl vízfelülete nyugodt, a másodiké vadul hullámzó. Van tehát választási lehetőség.

Úti célunk az Európai Unió egy kicsiny országa. Mégis a turizmus és az üzleti élet kedvéért saját légitársaságot tart fent az utasok nagy  örömére. Ez az Air Malta, mely társaság nem olyan régen ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját. Jelenleg több mint húsz európai városba repülnek a közvetlen járatok. Hetente van olyan célállomás, ahová napi két járatpár is indul. A légitársaság flottája a kényelmes és megbízható Airbus 319 és Airbus 320-as repülőgépekből áll. A kisebb 141, a nagyobb 180 utas elszállítására képes. Mindkét típus több mint négyezer kilométert tud tankolás nélkül megtenni, ami bőven elegendő európai célállomások biztonságos eléréséhez. Máltán egyébként most ünnepelték a helyi repülés száz éves évfordulóját.

Köszönjük a Visit Malta magyarországi képviseletének és Hangya Edina képviseletvezetőnek, valamint a Haritage Malta, International Media Relations osztálya vezető munkatársának, Yanika Galea-nak  a forgatás zavartalan bonyolításának  szakszerű  megszervezését!

A Bedekker WebTv Hungary internetes televízió alapító főszerkesztője Frank Ildikó, munkatársa Erős Péter rendező-operatőr H.S.C.

alapítás éve:  © 2012.

A Bedekker WebTv Hungary leírásának műpédányát az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2014. január 9-én 140109001T azonosító szám alatt műjegyzékébe felvette.

Vissza a “Tartalomjegyzék” oldalra: Megnézem

Online Travel Book about Malta  - Online Útikönyv Máltáról

Megnézem