Bedekker WebTv Hungary

 

A "Why not Budapest?" című sorozatunk első epizódjában pár fontos fővárosi  helyszínt látogatunk meg,  több napszakban is visszatérve azokhoz. Egy városnézés  kihagyhatatlan célpontjai vonulnak itt fel:  egy bármely magaslati pontról megcsodálható budai és a pesti városkép, a világváros építészeti összhangja, a települést átszelő Duna és a partjait összekötő patinás  hidak látványa, a Hősök tere és az ott oly sokat fotózott Millenniumi  emlékmű, a tér sarkán álló Vajdahunyad vára,   a budai oldalon a köztársasági elnök székhelye a Sándor Palota, közelében   világörökségünk részét képező, a budai panorámának legmarkánsabb  látványeleme a Budavári Palota együttes, benne a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményével. Click

ÚtiTippek

Üdvözlöm Önöket! Erős Péter televíziós rendező - operatőr vagyok. Budapesten születtem, itt tanultam és kaptam film- és televíziós operatőri diplomámat a Színház- és Főiskolán.  Most pár perces  filmjeim segítségével szeretném Önöket elkalauzolni Budapesten, Magyarországon. 

Hazánk nemzeti lobogója vízszintesen sávozott, felül vörös, középen fehér, alul zöld. Az 1956-os forradalom előtt középen látható volt a munkás-paraszt hatalom címere. Ezt a felkelők kivágták. A lyukas belsejű lobogó a véres események szimbóluma, októberi nemzeti ünnepünk egyik jelképe. A másik zászló Budapesté. A címert 1873-ban  Friedrich Lajos festőművész tervezte. A fehér szín a Dunának,  az egytornyú várkastély Pestnek,  a háromtornyú Budának és az alsó vár második  kapuja  Óbudának a jelképe. A korona az államiságra utal. A hidakat külföldi vendégek érkezése és nemzeti ünnepeken lobogózzák fel. Budapest, Magyarország fővárosa. A város a Duna két partján terül el. Ennek a páratlan adottságának köszönheti, a nagy nemzetközi érdeklődést is felkeltő, megejtő szépségű városképi egységét.  A Budapesti Közlekedési Vállalat a BKV, Budapesten villamosokat, autóbuszokat, trolibuszokat, földalatti azaz metró szerelvényeket, az agglomerációba induló helyiérdekű vasutakat a HÉV-eket, valamint kishajó járatokat üzemeltet. Jeggyel vagy bérlettel utazhatunk ezekkel. Budapest területének határa 124 km hosszan kanyarog és zárja be képzeletbeli körét. Melyen belül huszonhárom kerületben él megközelítően két millió fővárosi lakos. Ehhez kell még hozzászámolni az agglomerációból dolgozni, ügyeket intézni, szórakozni beérkező további százezreket. A város egyharmadát a Duna jobb partján találjuk. Ez a terület hegyes - dombos vidék. A 173 négyzetkilométeres területén alakultak ki a legdrágább lakóövezetek. A bal parti, főleg sík, dombokkal tarkított, még a  fővároshoz tartozó kétharmados rész,  352 négyzetkilométer kiterjedésű. A Budai hegyvidék középső vonulatának közvetlen folyóparti része a 235 méter magas Gellérthegy.  Ez egy dolomit rög, mely ellenállt  a Duna tájformáló erejének  is. Ma könnyebb a dolga, hiszen a Duna a fővárosban tekintélyes rakpartok közé szorítva haladhat csak át. A Duna, mely a németországi Fekete erőben ered, és a romániai Duna-deltánál ömlik a Fekete-tengerbe,  2860 kilométer hosszú. Ebből 30 kilométer Budapestté. A Duna a német és osztrák vízgyűjtő területeiről nyeri utánpótlását. Ennek mennyisége évszakonként változó. Ha hirtelen a hóolvadás, nagy árvizek is ostromolják Magyarországot. A víz sebessége másodpercenként fél métertől akár két méterig is alakulhat.

A “Why not Budapest?” sorozatunk második epizódjában a főváros látogatóinak kínált  népszerű programokból tallózunk. Ellátogatunk a Parlament épületébe, felfedezzük a Magyar Nemzeti Galéria kincseit. A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a híres magyar gasztronómia történetének, a Nagyvásárcsaronok a minőségi alapanyagoknak a  bemutatóhelye. Idézzük az adventi időszak nyüzsgését, a városligeti műjégpálya esti hangulatát. Elkísérjük a vendégeket a világhírű   termálfürdőinkbe, válogatunk esti kulturális eseményekből, például láthatjuk  az Operett Színház most száz éves Csárdáskirálynő előadásának egy részletét. Hiszen az operett hungarikum! Tesszük mindezt, hogy bizonyítsuk: Miért is ne Budapest? Click

A Bedekker WebTv Hungary internetes televízió alapító főszerkesztője Frank Ildikó, munkatársa Erős Péter rendező-operatőr H.S.C.

alapítás éve:  © 2012.

A Bedekker WebTv Hungary leírásának műpédányát az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2014. január 9-én 140109001T azonosító szám alatt műjegyzékébe felvette.

Vissza a “Tartalomjegyzék” oldalra: Megnézem

Folytatjuk...

A Dunakanyar Click turisztikai szempontból Esztergomtól Budapestig tart. A folyó jobb partjának kedvelt célpontjai: Szentendre -  a festők városa  / Visegrád - a Mátyás király korát idéző palotával és a nagyszerű kilátást nyújtó Fellegvárral. Esztergom - Magyarország legnagyobb temploma a Bazilika, a Keresztény Múzeum és a Vár-hegy műemlékegyüttese. A Duna bal partjának barokk hangulatot idéző városa Vác, ide vezetett elsőnek  vasútvonal Budapestről. Püspöki székhely, székesegyháza és annak kriptája is meglátogatásra érdemes. A közeli vácrátóti arborétum, a bájos üdülőhely Zebegény, és a Szobról a Börzsöny szívébe haladó, felújított erdei kisvasút, emelik e térség vonzerejét. Mindenhová hajójáratokkal  is eljuthatunk.

A Balaton Magyarország második legfontosabb turisztikai attrakciója. Felszíne megközelíti a 600 négyzetkilométert. Vízmélysége 3-4 méter között ingadozik. A májustól szeptemberig fürdőzésre alkalmas vízhőfoka júniustól augusztusig 24 - 27 celsius fokosra emelkedik. A déli partja sekélyebb, az északi oldalon a víz gyorsabban mélyül. A pihenésen, fürdőzésen túl a tó számtalan érdekességgel várja a kirándulókat. Összefoglalónkban ezekből válogattunk. Tihanyban az Apátság, a népművészeti parasztházak, a félsziget híres Belső-tava, Szigligeten a Vár, Zalakomáron a Bivalyrezervátum, a közeli Kis -  Balaton természetvédelmi ritkaságai, Balatonszentgyörgyön a Csillagvár a jellemzően egy - két hetes nyaralás pompás programkínálatát jelentik.

Észak - Dunántúl turisztikai szempontból jelentős  célpontjai -  Győr: a három folyó találkozásának színhelye. Közelben Pannonhalma és a Szent Márton kolostor.   Komárom és a Monostori erőd. Kőszeg belvárosa és a Juricsis vár, valamint Cákon a pincesor és Kőszegszerdahelyen a Vízimalom. Sárvár:  a Vár, az Arborétum és a gyógyfürdő. Sopron: annak barokk  belvárosa. A Tűztorony és a Storno ház. Közelében  Fertőrákos, Fertő-tó, Fertőd és Nagycenk, a Lövérek SopronPlusz oldala: Click / Székesfehérvár: a  belváros és a középkori romkert, a Bory-vár. Szombathely: az  Iseum, a Skanzen. Tata: a Vár és környékén Majkpuszta. Velencei-tó. Veszprém: a várnegyed kincsei. Zalaegerszeg és az Őrség. Zirc: a Reguly Antal könyvtár  az Apátság és Arborétum.

Dél-Dunántúl turisztikai szempontból jelentős cépontjai -  Harkány: gyógyvize és fürdője messze földön ismert és elismert. Kaposvár: belvárosa, a híres feső szülőhelye, emlékét a nevét viselő  Rippl-Rónai Múzeum őrzi. A város  nyári zenei fesztiválja tartalmas, több napos  szórakozást kínál. Mohács: a Duna partján fekvő település  februári Busó-járás ünnepével lett világhírű. Pécs, pár éve volt Európa Kulturális Fővárosa. Látnivalói: a Székesegyház, Ókeresztény emlékek, a dzsámi és minaret,   a Zsolnay Kulturális Negyed, Vasarely -  és Csontváry Múzeumok, a Tettye és a Mecsek. Siklós: a  Vár.  Simontornya: a Vár.  Villány - híres történelmi borvidék és pincék. Szekszárd: a borvidék és a szőlőhegyi pincék valamint a közeli Gemenc.

Alföld turisztikai szempontból jelentős  célpontjai - Baja: a belváros és a híres halászlé. Bugac: a tanyavilág, lovasbemutató. Debrecen, a kálvinista Róma, látványosságai: Nagytemplom, Református kollégium, Déri Múzeum. Gyula: a belváros és a fürdő. Hajós: a borvidék és a Pincefalu: Click Hortobágy, a magyar puszta, látványosságai: a kilenc lyukú híd, a  rónaság, a csárda és a lovasbemutató. Kalocsa: a Székesegyház, a pingáló asszonyok, a paprika múzeum. Kecskemét: a belváros, a Kodály Intézet.  Kiskunhalas: a Csipkeház. Lajosmizse: lovasbemutató. Szarvas: belváros és az arborétum. Szeged: a szecessziós belváros, a Tisza-part, a Dóm és a tér. Közelében: Ópusztaszer és az emlékparkban a Feszty körkép.

Északi - Középhegység turisztikai szempontból jelentős  célpontjai - Aggteleki karsztvidék, a Cseppkőbarlang, Eger - Szilvásvárad:  barokk belváros, Vár, Székesegyház, Líceum és Könyvtár, Csillagvizsgáló, Strandfürdő, Szépasszonyvölgy, erdei kisvasúttal Szilvásváradra, Fátyol-vízesés, Lipicai ménes. Gyöngyös - Mátra: Ferences templom és kolostor, műemlék könyvtár, Farkasmály és Nagyréde borászatai, kisvasúttal Mátrafüredre,   Kékestető.   Hollókő: Miskolc - Bük: belváros, Avas pincéi,  kisvasúttal Lillafüredre.  Sárospatak: a belváros, református kollégium, Vörös-torony és  Várkastély. Szalonna temploma.  Sátoraljaújhely - Zemplén: Füzér, Hollóháza, Boldogkőváralja, Vizsoly.  Tokaj: történelmi borvidék és a műemlék pincék. Click

 
 
 
 

Tovább a Hungary / Budapest / Dunakanyar oldalakra Érdekel