Bedekker WebTv Hungary

 

Bali tartományi fővárosa Denpasar, ami a helyiek nyelvén északi piacot jelent. A város gyönyörű házaik és parkok övezte útjain nagy hagyományai vannak a családi motorozásnak. Papa, mama, gyerekek egy robogón. Ez a cirkuszi mutatványnak is beillő furikázás még a mi sokat látott rendőreinknek is komoly fejtörést jelentene. Vagy idegösszeomlást. A mozgóárusok az útmentén kínálják a helyi finomságokat. A bicikli itt nagyon sokoldalúan funkcionál. Akár egy kisteherautónyi árut is felpakolnak rá. A póni fogatok üde látványt nyújtanak a benzingőzben. A nagy rohanásban ezek arra figyelmeztetnek, nem érdemes sietni! Hiszen ez a szép város oly sok érdekes látnivaló tartogat.

A tipikus balinéz élet egyik legfontosabb színtere a piac. Igazi szín és illat kavalkád a messziről jött idegennek. Minden finomság megtalálható itt, amit csak a sziget terem. Soha nem látott, csábítóan illatos és egzotikus gyümölcsök hegyekben kínálják magukat. A banán és a zamatos friss ananász mellett megtalálható itt az avokádó is. A babnak és a rizsnek igen sokfél változatát kínálják még a legkisebb falusi piacon is. Ezek közül a legérdekesebb a fekete rizs, igazi kuriózum, de csak nekünk. Az ottaniaknak olyan természetes mint mondjuk nekünk a vörös krumpli. A hindu vallás mindennapi megnyilvánulásai itt a piacon is megtalálhatók. Reggelente tisztelgésül az Istenek előtt, aprócska kis tál szerűséget készítenek, színpompás egzotikus virágokkal, füstölőkkel. 

Mélység és magasság! Balin mindkét fogalom sok izgalmas látnivalót tartogat. A vulkáni hegyek oldalában és az Indiai - óceán partján is, mágikus helyek őrzik titkaikat. A trópusi virágok változatos színpompája elakasztja a lélegzetet. Itt minden valóban tele van Istenekkel! A balinézek megbecsülik Isteneiket, lépten-nyomon szobrot emelnek nekik.  A magasságok után a tengerpart is számos szépséget rejt. Az Indiai-óceán valószerűtlenül kék hullámai időtlen idők óta ostromolják a part csipkés szikláit. A sziklák a nyári időszakban nem látogathatók mert akkor a nagy hullámok komoly veszélyt jelentenek  az Óceánban gyönyörködőkre. Egy-egy varázslatosan szép nap után az éjszaka gyorsan borítja köpönyegét a szigetre. Este hétkor a puha trópusi est borul Balira.

A helybéliek a házaik elé meggörbített bambusz rudakat állítanak, könyörgésül a vulkánkitörés ellen. Állítólag ez a legjobb vulkán-hárító. Jellegzetes  életkép Balin. Éppen házépítésbe csöppentünk. A házépítéshez szükséges téglát is hagyományos módon készítik. A szükséges agyagot a téglaégető melletti területről nyerik. Faformákba öntik, aztán a trópusi napon kiszárítják. A szigorú rendbe rakott téglákat a rizs lehántott héjjával égetik ki. Érdekes, hogy először a díszes kaput építik meg, aztán jöhet a ház. Minden otthonhoz több oltárból álló házitemplom tartozik. E mögé épül a szerény ház. Az asszonyok pálmarostból kosarakat fonnak, és ezt adják el. Néha a gyerekek is besegítenek a munkába. A ház mögött pedig a háztáji található, ez  életkép disznóval.

A falusi emberek megélhetését a földművelés és egyéb kiegészítő munkák biztosítják. A falvakat rizsföldek ölelik körül. Látványuk megejtően szép. A rizsterméshez szükséges vizet a bővizű hegyi patakokból nyerik. A rízs Bali nemzeti kincse. A földművelés rendkívüli fáradságos munka, de azért néha egy kis mutatványhoz, bolondozáshoz a kamera kedvéért akad kedvük az ittenieknek. A rizsföldek művelése néha még a régi időket idéző módon történik. Az ökör fogat meglepő látvány. Egyébként a bali-i tehenek ez fajtájuk sajátossága, nem adnak tejet. Ezt a fontos élelmiszert Ausztráliából importálják. Az indonéz kormány a természeti kincsek védelmében nem engedi az ipartelepítést a szigetre. Szeretnék eredeti szépségében megőrizni.

Bangli a sziget belsejében  Bali legszebb templomát rejti. A szabadtéri hindu templom szépségével és méreteivel is lenyűgözi a látogatót. A lépcsősor tetején emelkedő díszes kaput csak a teplomi ceremóniák idejére nyitják ki. Aki a templom szépségeire kíváncsi annak meg kell kerülni, hogy az épület további részleteit is megismerje. A templom nem hindu vallású látogatóinak igazodnia kell a helyi etiketthez. Ez abban nyilvánul meg, hogy színes övet kell a derekára kötnie. Ezzel adja meg a tiszteletet a helynek. A templomokat és a leglátogatottabb helyeket árusok özönlik el, és a jó hinduk szelídségével ellentétben piaci legyet megszégyenítő erőszakossággal kínálják portékájukat. Kendőket, szárongokat, szobrokat és mütyüröket.

Kétezer kétszázhetvenhét méter magasan a tenger szintjétől, egy kráterben, a Bratan-tó partján egy varázslatos templom együttes ostromolja az eget. Versenyezve a vulkán gomolygó füstjével. A fából emelt templomnak a legmagasabb tornya tizenegy szintes. Minél több szintje van ezeknek az ősi hindu templomoknak, az annál nagyobb tisztelet jelent az Isteneknek. Akik a földi halandóknak ezt úgy hálálták meg, hogy úgy hálálták meg, hogy a Bratan-tó partjára földi  édenkertet varázsoltak. A tengerparton épült Bali egyik legszebb  turistacsalogatója a Tanah Lot sziklatemplom. Az Óceánból egy sziklaszirt emelkedik ki, erre épült a varázslatos hindu templom, melyet a legenda szerint az Óceán vizében, körös körül kígyók őriznek.

Hűen őrzik népművészetüket és táncaikat. A Batubulán  nevű helyen a barong tánc szépségeivel ismerkedhet meg a Balira látogató. A barong egy különös lény, félig kutya, félig oroszlán. De leginkább a sárkányra emlékeztet. Ő a jó a történetben. A figurát két táncos mozgatja. Ősi ellensége a rangba, ő rossz. A nehezen követhető mitológiai természetesen a földi emberek is szerepet kapnak. Álom és valóság, a mítosz és a hétköznapi élet sajátos keveréke ez a tánc. Figyelmet érdemel a majmot alakító szereplő, élethű mozgása, mellyel a majmot utánozza. És a maszkban élénken élő szempár. A történetet magával sodró zene kíséri. A különféle ütőhangszerek gongok, sípok és a xilofonhoz hasonló gamelán hangjai örökre beívódnak a hallgató fülébe.

A balinéz táncosnők rendkívül szépek. A gazdagon díszített népviselet mellett varázslatos táncuk is megigéző. A szem, a nyak, és az újak mozgása is elképesztő tánctudásról tanúskodik. Szépségüknek még a csendesen szitáló trópusi eső mit sem árt. A szállodák strandjain tilos a toples fürdőzés. A sziget őslakosságának hölgy tagjai, még a legutóbbi időkig a helyi viseletnek megfelelően csak a derekukra kötöttek egy kendőt a szárongot. Persze ma már csak elvétve lehet látni ilyet a turisták által kevésbé látogatott belsejében. A sziget jelképe a sellőszobor viszont csöppet sem szégyenlős. 

A sziget képzőművészetének sokszínűségét a szó szoros értelmében az Ubudban található művésztelep szemet vonzó alkotásai igazán kitűnően reprezentálják. A helyi művészek leginkább a szépséges kertben vagy a verandán festenek. A kiváncsi látogatók szeme láttára. Így első kézből ismerhetik meg a balinéz festészet technikáját. Ezeket a képeket eredetileg a templomok és a paloták díszítésére használták. A művészeti alkotásokon a traíció keveredik a nyugati festészettel. Az alkotásokon a sziget minden szépsége tükröződik. Celuk a helyi arany és ezüstművesek Mekkája. Kézimunkával évezredes motívumot követve készülnek itt a nemesfém remekművek. A szigeten nincs nemesfém bánya, így az árak borsosak.

Batubulánban  a balinéz kőfaragóknak remek faragni valót a szigeten mindenütt megtalálható vulkáni tufa. A Mount Agung kitörései bőségesen gondoskodtak nyersanyagról, ehhez az igen kemény mesterséghez. A balta és a véső nyomán a hindu mitológia jellegzetes alakjai öltenek testet. Démonok vicsorítanak a szemlélőkre. Ráma és Fita gyönyörű szerelmi története bontakozik ki a mesterek keze nyomán. Az Istenek ugyanúgy rózsát viselnek a fülük mögött mint a hagyományőrző férfiak. Ezek a szobrok 25 centistől akár kétméteres méretig találhatók itt. Némely szobrot már ugyanúgy benőtte a moha, mint évszázados testvéreiket, az ősi templomoknál. A Balin készült kőszobrok igen keresettek szerte a világban ahová ládákban utaznak.

A balinézek csodálatos kézügyességével, fafaragó tudományával ismerkedtünk. Ebből a kis manufaktúra szerű telepről a világ számos országába szállítanak faszobrokat. A mahagóni és a szantálfa finom illata lengte be a fafaragó műhelyt. A ember nagyságútól a legapróbb szobrocskák készülnek itt, az ügyes mesterek keze nyomán. A leggyakrabban fába álmodott figurák a hindu mitológiából kerülnek ki. Megtalálható itt Ganésa, az elefánt Isten, vagy a Ramajana szerelmespárja: Ráma és Szíva is. A Bali élővilág tengeri bohócai a delfinek, békében megférnek a templomi ceremóniák főszereplőivel, a kakasviadalok hőseivel. A fa szépsége mellett figyelmet érdemel a faanyag áttörtsége is. 

Zavarba ejtő a választék bambusz bútorból is. ha netán most ezt a filmet egy bambusz fotelből nézi, akkor egészen biztosan még jobban fogja becsülni hiszen a felnőtt mestereknek aprócska gyermek kezek is segítenek a készítésében.  A bambusz Bali kincse. Ezerféle dolgot készítenek belőle. A nyersanyag hatalmas hegyekben áll rendelkezésre, hogy hozzáértéssel, szorgalommal és fáradságos munkával ízléses bútor készüljön belőle. A szigetlakók szépérzéke rendkívül fejlett. A természeti adottságokat igen jó érzékkel és ízléssel használják ki.

Tirtagangában forró vizű forrás tör a felszínre. Ezt a már régen élt előkelőségek is használták. Tirtaganga sok évszázaddal  ezelőtt királyi fürdőhely volt.  A több helyen feltörő forrás külön - külön természetes medencét alkot, a kisebbet nászutasok fürdőznek, a nagyobban csoportok élvezhetik a meleg vizű forrás áldásait. Gyönyörű park öleli közre a meleg vizű forrásokat.  Különös növényre, afféle nebáncsvirágra bukkantunk, a mimóza érintésre összehúzza a leveleit, mintha csak lelke volna. A növényzet szépsége rabul ejti a szemet! lehet ezt fokozni? Lehet! A közeli Lepkefarm az óriási, színpompás pillangók döbbenetesen szép sokaságával kínál felejthetetlen élményt. Kis patakok, hidak, orchideák, szökőkutak fokozzák a meglepetést.

Bali legszebb tengerparti része Denpasartól délre, mintegy húsz kilométerre Nusa Duan kápráztatják a szemet.  A szállodák kertjeit, parkjait gondos kezek ápolják nagy hozzáértéssel. Egy - egy hotelhez szépen kialakított strand tartozik. A környező szigetekre gyorsjárású kecses motoros hajók repítik az egzotikumokra kíváncsiakat. Bali igazi búvárparadicsom is. A világ minden részéről érkeznek ide szörfözők, hogy meglovagolják a több méteres hullámokat. Mások pedig a kicsi oldalt támasztós csónakokban ringatózhatnak az Óceán hullámain. A balinézek sokféle szolgáltatással kedveskednek a turistáknak. Az apróságok kipróbálhatják sárkányeregető tudományukat, a vállalkozó kedvűek pedig a parti fövenyen lovagolhatnak.

Miért ne Bali? Pozsgai János szerkesztő  és Molnár G. Tamás operatőr barátaim segítségével kérem jöjjenek velem Bali szigetére. Arra a helyre, amit aki teheti, életében egyszer meg kell, hogy  látogasson. Rövid filmjeinkben megmutatjuk a fővárost, Denpasart, bekukkantunk egy tipikus piac forgatagába, megcsodáljuk a változatos tájakat, vendégeskedünk  idegenvezetőnk szülőfalujában, megismerkedünk a három legnevezetesebb hindu templommal, résztveszünk egy látványos folklór- és táncelőadáson, kilessük a festőművészek, kő- és faszobrászok műhelytitkait, megfigyeljük egy bambusz bútorkészítő üzem mindennapját.  Várnak ránk a lepkefarm fantasztikus pillangói és Nusa Dua, a tengerparti paradicsom.

A Balit bemutató felvételek 1998. decemberében készültek. Tehát  videóink tartozhatnának a retró kategóriába is. Figyelmemmel kísérve azonban  a sziget életét bemutató újabb álló és mozgó felvételeket, az azóta eltelt évek alatt  lényegi változások Balin nem történtek, így a ma útra kelő vándort szinte hasonló látvány fogadja. Az azóta jogutód nélkül megszüntetett Győri Városi Televízió forgatócsoportjának útját, a cégek között fennálló  média partnerség keretein belül, az akkoriban Sugár András vezérigazgató és mások mellett G. Németh György kommunikációs igazgató által irányított  Westel 900 Mobil Távközlési Rt. támogatta. Köszönet érte! Az út szervezéséért az OTP Travelt és igazgatóját Molnár Juditot, valamint  indonéz partnerirodáját  illeti a dicséret.

Baliról jut eszembe....

írta: Pozsgai János

Egy pillantás a repülőgépről. A felkelő nap sugarai bearanyozzák a világ legszebb szigetét, Balit. Persze a költők ezt sokkal szebben fogalmazták meg: nevezték a paradicsom varázslatos szigetének, a világ napfelkeltéének, az Istenek és a tízezer templom földjének.  Hogy egyik jelző sem túlzás, kiderül ebből az útifilmből, melyből megismerheti a kalandvágyó néző a sziget természeti szépségeit, az Indiai-óceán simogató hullámait, a virágok színorgiáját, a balinéz építészet, szobrászat, festészet legszebb alkotásait, az elbűvölő táncokat, a rizs teraszok geometriai rendjét, a vulkánok pöfékelő krátereit, a szigetlakók mindennapjait, aki szívélyességükkel és kedves mosolyukkal azonnal belopják  magukat a Balira utazók szívébe.

Viratma a stáb kísérője a szokásos helyi üdvözlés mellett a kedvünkért pár szót szívesen megtanult magyarul.  A bali-i népviseletbe a szárongba, mintás ingbe és a jellegzetes fejfedőbe öltözött fiatalember egyébként még soha nem hagyta el a szigetet. Könyvből tanult meg, még hozzá kitűnően angolul és olaszul. Számára a napfény szigetén élőnek elképzelhetetlen a hó és a jég. Európa messze van az Egyenlítőtől délre fekvő indonéz szigettől. Hogy mennyire messze, pontosan tizenöt órányi repülőútra.

A kis szigetet a nagyobbak, a közeli Jáva, a párába burkolózó Borneó, a rejtélyes Szumátra, és a legendás Celebesz úgy öleli körül, mint a gondos rokonok a család legkisebb tagját. A sziget története az őskorba nyúlik vissza. A szomszédos szigeten, Jáván pattintgatta köveit a híres előember. A XI. században Áilanga király honosította meg itt hinduizmust. A szigetnek európai kapcsolatai is voltak. Maco Polo 1292-ben tett utazást az indonéz szigetvilágban, de jártak portugálok is 1512-ben a híres Fűszer-szigetek felé hajózva. A holland hajóskapitány Cornelis de Houtman egyenesen a sziget szerelmes lett. Persze nem csak ő. Rövidesen holland gyarmat lett. Függetlenségét csak 1945-ben nyerte vissza, a balinéz szabadság hős Gusti Ngurah Rai. A sziget észak-déli és kelet-nyugati  irányban körülbelül száz kilométer átmérőjű. Éghajlata rendkívül kellemes, egész évben harminc fok körüli a hőmérséklet, a partjait körülölelő Indiai-óceán is harminc fokos. A legcsapadékosabb időszak a monszun idején a december és a január. Változatos felszínét síkságok és kétezer méter körüli hegyek tagolják. A növényzete rendkívül változatos, a művelt rizsföldeket és teraszokat buja őserdők ölelik körül. Növényvilágát látva, túlzás nélkül lehet mondani, ilyen lehetett az édenkert.  

A szigetet három millió, 95%-ban hindu vallású balinéz lakja. Vallásukkal kilógna az indonéz szigetvilágból, hiszen a többi nagy szigetet muszlim vallásúak lakják. Balin békességben élnek egymás mellett. Ami a hindukra leginkább jellemző az a szelídség, és a jóindulat. Minden ideérkező bőségesen kap a kedves mosolyukból, és kérdésekből. A leggyakrabban elhangzó kérdés az a " honnan jöttél?" Amikor meghallják, hogy a frissen érkezettek magyarok, boldog mosollyal kiáltanak fel: "Á, Hungária!" és már jön is a kérdés: " Ott jó a football ugye?" Puskásék híre tizenötezer kilométerre is eljutott a Kárpát-medencéből.

Érdemes megfigyelni, hogy az asszonyok, még a legnehezebb kosarakat is a fejükön cipelnek. Egyébként itteni szokás szerint mindenre alkudni kell. Sőt kötelező. Aztán az eredeti ár feléért, sőt negyedéért megvásárolható az árú. Így megy ez Balin. A piacra a vásárlók  mopeddal érkeznek, így a környéken amolyan kismotoros világtalálkozó bontakozik ki egy-egy piac napon. És ha vásárló megéhezne, a sokféle egzotikus gyümölcs mellett az indonéz konyha egyik látványos és ínycsiklandozó ételével a nyárson sült malaccal is elverheti  az éhségét.

Balit nem csak a tízezer templom szigetének, hanem a milliónyi, szőrtelen kopasz kutya szigetének is lehet nevezni. Ezek, a kutya szépségversenyen esélytelen, ronda kutyák mindenhol megtalálhatók. Mentségükre legyen mondva tejesen ártalmatlanok. Mikor a helybélieknek említettük, hogy leginkább az ausztrál dingókra hasonlítanak, válaszul mosolyogva mondták, ez csak azért van mert ezek is dingók.

A sziget északkeleti felében magasodó vulkánhoz, a Mount

Agugn-hoz kaptattunk fel,  3142 méter magasra. A vulkán jelenleg is aktív, vastag füstfelhőt pöfékel az ég felé. Legutoljára 1963-ban tört ki, ekkor több ezer ember halálát okozta. A forró láva mindent elpusztított.

Balin  a hétköznapok meglehetősen csendesen telnek. Ideges, kapkodó indulatos embert is sehol nem lehet látni. Az asszonyok mindennapjaihoz tartozik a mosás is. Például egy kis patakban. A videón bemutatott  felvételek akár a múltszázadban is készülhettek volna. Szappan és víz akkor is volt. Egyébként a balinézek rendkívül tiszták. A helyi fodrászüzlet néhány fésűvel, a nullás géppel, a hajolajjal és a csorba tükörrel meglehetősen bizzar látvány. A mester saját frizurájával népszerűsíti a boltot.

Dennpasarban a  nyüzsgő forgalom minden képzeletet felülmúl. Az itteni autósok és motorosok rendkívül türelmesek és figyelmesek. Ennek ellenére száz méter út megtétele alatt körülbelül ötször dudálnak. Hol van itt az udvariasság? Nos a dudálás oka az, hogy annyit jelent, vigyázz öreg én is itt vagyok. Így figyelmeztetik egymást. A baleset meglehetősen ritka errefelé. Annak dacára, hogy sok ezer robogó és kocsi rója Dennpasar utcáit. Mégpedig anglinus módra. Balra tarts szerint.

A tengerpartokon a balinéz építészet hagyományai keverednek az ultramodernnel. Egy ami állandó, az az épületek jellegzetes vörösesbarna színe. Nusa Duat tréfásan arany gettónak is szokták nevezni. Nem véletlenül! Hiszen itt épültek a sziget luxus szállói.  Ezeknek az európai szem számára szokatlan hoteleknek sok-sok érdekessége van: például az első megdöbbenést az hozta, hogy a megszokott értelemben vett kapujuk nincs. Persze nincs is rá szükség, hiszen egész esztendőben harminc fok körüli a hőmérséklet. A levegő, a buja növényzet  illatával  semmihez nem hasonlítható illatával és párával keveredik. A szállodákat gyönyörű parkok övezik. A látványt a bejáratnál csobogó szökőkutak csak fokozzák.  Az élő népzene mindenütt ott van. A népviseletbe öltözött férfiak a bambusz xilofont szólaltatják meg.

Barátunk és kiváló szerkesztő-riporter

kollégánk,

néhai Pozsgai János emlékére!A Bedekker WebTv Hungary internetes televízió alapító főszerkesztője Frank Ildikó, munkatársa Erős Péter rendező-operatőr H.S.C.

alapítás éve:  © 2012.

A Bedekker WebTv Hungary leírásának műpédányát az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2014. január 9-én 140109001T azonosító szám alatt műjegyzékébe felvette.

Vissza a “Tartalomjegyzék” oldalra: Megnézem