Madrid három órás repülőútra van tőlünk. Időben tervezve, két fapados légitársaságnál vásárolhatunk menetjegyet, a Barajas repülőtérre. Aki átszállással utazik tovább, őket a terminálokat összekötő járatok segítik. Az egyénileg Madridba érkező turisták kényelme érdekében 24 órás expressz autóbusz közlekedik az Atocha pályaudvarra. Egy jegy ára, egy útra, öt euró. Saját tapasztalatból mondjuk, érdemes az Atocha környékén szállodát foglalni, mert ide minden fontos látnivaló, a jelentős múzeumok sétálós közelségben vannak, és vidéki kirándulásokhoz (mi Toledoba mentünk) innen indulnak a vonatok. Madrid két kis európai államtól eltekintve a kontinens legmagasabban fekvő fővárosa.  A telek itt enyhék, ezért is élhetnek meg a pálmafák mindenfelé.

 

A Királyi Palota nem a királyi család lakóhelye. A Palacido Real építése a tizennyolcadik században kezdődött. Olasz mesterek kapták erre   a megbízást.  A hatalmas épületben 280 királyi lakosztály kapott helyet. Egy alkalommal, déli tizenkét órakor véletlenül tanúi lehettünk az uralkodó érkezésének. Az azt követő látványos őrségváltási ceremóniát nagy tömeg kísérte figyelemmel. Azt nem tudjuk, hogy ez a király érkezésének szólt-e, vagy más napokon is látható-e, mert erre vonatkozóan nem találtunk információt. A gyalogosok és lovasok őrségváltását valamiféle, talán sípon előadott ritmusos zene kísérte. A lovas ceremónia alatt a zenészek diszkréten a kapubejáró árnyékába húzódtak, onnan mint egy hangszóróból szólt a muzsika.

Madrid központi tere a Plaza Canovas del Castillo, a Neptumo szökőkúttal. A Plaza de la Cibele utak találkozása. Közepén a Kübelé-kút. A Plaza de la Cibele térről is már jól belátható a Gran Via, mely a főváros egyik nagy forgalmú főútja. A sok szép épület a hatsávos úttestet övezi. A Gran Via hossza megközelítően másfél kilométer, ott vár a Puerta del Sol egy forgalmas közlekedési csomópont. Itt állították fel a Madrid város címerében látható málnát evő medve szobrát. A Plaza de Espana, közepén a Torre de Madrid  130 méterre magasodó lakóháza. A világirodalom gyöngyszeme Don Quijote , itt egy szoborcsoport idézi fel ezt a romantikus szerelmi történetét. A Királyi Palotánál a Jardines de Sabatini vár. A Plaza Mayor,  Madrid Főtere.

Madrid múzeumai közül a leghíresebb  a Prado, a másik a Museo Thyssen-Bornemissza. Ottjártunkkor Gauguin időszaki kiállítása vonzott ide tömegeket. Az állandó kiállítás több emeleti kiállítótereiben felvonultatták a festészet remekműveit a kezdetektől napjainkig.  E két múzeumban nem engedélyezett a fotózás, filmezés. A Centro de Arte Reina Sofia múzeumban  bizonyos művek kivételével engedélyezett a felvételek készítése, ám vakut is sem lehet használni. Ebben a múzeumban egy modern képzőművészeti gyűjteménnyel találkozhatunk.  A régi épületet 2005-ben egy modern szárnnyal bővítették. Vasárnapokon a múzeum meglátogatása ingyenes.  Aki rajong Picasso, Gris, Miro, Dali művészetéért, itt aztán tobzódhat az élvezetekben.

A Retiro parkot 1868-ban  II. Fülöp építette.  Ez egy 143 hektáros paradicsom. A XIX. századi megnyitása előtt e területre csak a királyi család és más kiváltságosok léphettek be. Az egyik mellék bejárattól út kis kapaszkodik felfelé a Bukott Angyal kútjáig. A park ezen a részének fő attrakciója a Rózsakert. Az idegent a park több pontján is megfelelő térképek segítik a tájékozódásban. A fő szenzációja a Palacio de Cristal, a rafináltan, üvegből és acélból épített palota. A megtekintéséért nem kérnek belépti díjat.  A Retiro park legnagyobb tavánál XII. Alfonz király tekint le lováról. Ha szép az idő, a látogatók   által bérelt csónakok lepik el a víztükröt.  A  négyszögletes francia park építtetője II. Izabella királynő volt. Itt láthatóak ezek a különleges formájú fák is.

Az Atocha pályaudvar Spanyolország történelmének egyik megrázó helyszíne. 2004. március 11-én iszlám terroristák tíz bombát helyeztek el  és robbantottak fel különböző vonatokon. A merénylet sorozatban 191 ember hunyt el. Azóta az egész országban nagy az óvatosság. A fantasztikus vonatokra komoly csomagellenőrzés után juthat fel az utazó. A fővárosban és az összes megállóban működnek a reptérihez hasonló elektronikus átvilágító berendezések.  Ma a vasúti pályaudvar épületébe telepített Pálmaház Madrid egyik látványossága. Így aztán azok a turisták is elzarándokolnak ebbe az őserdőket idéző csarnokba, akik nem is utaznak busszal, vonattal sehová. A Pálmaházban az ékszerteknősök számára is.

Az utazás fontos alkotóeleme, hogy megismerkedjünk egy ország, az ott élő nép gasztronómiájával. Madrid leghíresebb vásárcsarnokába véletlenül botlottunk bele. Ezt 1916-ban építették, hogy mára funkciót váltson. Amolyan önkiszolgáló étteremként működik, minden utcának meg van a maga étel profilja. Ez a legjobb beavatás a nagyszerű spanyol étkek és italok becserkészhetetlen világába. Fontos termék a  sonka. A legnagyobb választékot az úgynevezett sonka múzeumokban találjuk. No meg a Tapas bárokban. Mi nagyon hamar megtanultunk tapasolni. Beállni a lépten  - nyomom csalogató bárok pultjához, ahol az ital mellé rábökhetünk a számtalan apró falatkák bármelyikére.  A számla végösszege megfizethető. Az élmény megfizethetetlen!

A legszebb madridi naplementét egy belvárosi parkból lehet megtekinteni. Ez a Parque del Oestében látogatható a Templo de Debod környéke. Bár ez Madrid legrégebbi épülete, mégis csak 1972-ben, az egyiptomi kormány ajándékaként  telepítették ide a Nílus partjáról. Spanyolország ugyanis segítette az Abu Simbel áttelepítését. A várakozás perceit a távoli hegyek mögé lebukó nap legszebb játéka követi. Ezt  nemcsak mi igazoljuk, hanem a parkban megjelent számos naplemente-csodáló is. Madrid minden este a bulik fővárosa. Zsúfoltak az éttermek, a tapas bárok. Az utcákon, tereken sok az ember. Helybéli és külföldi egyaránt. A mutatványosok látványosságaikkal azokat is szórakoztatják, akik csak céltalanul kóborolnak a fantasztikus hangulatú városban.

Ma a turizmus egyik mumusa, hogy a lefoglalt utazásunkkor az adott országban nem zavarják-e meg sztrájkok, zavargások a programunkat. Miután a kedvező árak biztosítása érdekében jó előre kell gondolkodni, tervezni, foglalni és fizetni, a döntés meghozatal bizony nem egyszerű feladat. Főleg azért, mert ilyen estekre a megkötött biztosítások sem nyújtanak fedezetet. Mostanában jó néhány európai országban hangos az élet. Mi Madridban csöppentünk bele egy fiatalokat mozgósító tüntetésbe.Úgy tapasztaltuk, a madridi fiatalok kicsit hangosabbak, élvezik az élet minden pillanatát. Vandalizmusnak nyoma nincs, falfirkák sem igen rondítják a várost. Az összebújó szerelmespárok pedig kizárják maguk körül a nyilvánosságot.  

Toledóba eljutni nagyon egyszerű feladat. A szerelvény az építészeti látványként is megragadó toledoi  pályaudvarra érkezik. Az óváros a Tajo folyó  egy sziklás hegyen épült.  Rómaiak voltak az alapítók, később a vizigótok fővárosaként töltött be fontos szerepet. Toledót ma  kb. hetven ezren lakják.  Az óvárosi utcácskák, terek néhány óra alatt kényelmesen bebarangolhatók. Hogy aztán ki-ki kedve szerint nézzen be kolostorokba, a gótikus katedrálisba, más templomokba, zsinagógákba. Múzeum emlékszik az itt élt festő óriásra, El Grecora. A Cervantes szoborral kapcsolatban, alapos kutatásunk ellenére sem találtunk arra utaló adatot, hogy a világhírű szerzőnek volt-e valamilyen konkrét kapcsolata Toledóval?

18

Elmúltam 18 éves, belépek

TOLEDÓ

Utazási információk:

Utazás Madridban és Madridból

Ha szerzünk egy ingyenesen kapható, részletes metró térképet és rászánunk néhány percet annak tanulmányozására, akkor bátran belevághatunk a spanyol főváros felfedezésébe. Nincs, vagy legalább is mi nem találtunk jegypénztárat. Ezért a jegyvásárlás tudományát el kell sajátítanunk. Nem bonyolult. Ki kell jelölni mondjuk a tíz alkalomra szóló “gyűjtő” jegyet és bedobni a kért összegű pénzt. A tíz utazásra szolgáló, kedvezményes árú jegy, akár úgy is felhasználható, hogy aki áthaladt a kapun, az szabályosan hátra adja a következőnek. A metrón egy “lyukasztással” bármilyen hosszúságú utat, több átszállással is megtehetünk.

A Bedekker WebTv Hungary internetes televízió alapító főszerkesztője Frank Ildikó, munkatársa Erős Péter rendező-operatőr H.S.C.

alapítás éve:  © 2012.

A Bedekker WebTv Hungary leírásának műpédányát az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2014. január 9-én 140109001T azonosító szám alatt műjegyzékébe felvette.

Vissza a “Tartalomjegyzék” oldalra: Megnézem

Bedekker WebTv Hungary