Bedekker WebTv Hungary

 

A Bedekker WebTv Hungary internetes televízió alapító főszerkesztője Frank Ildikó, munkatársa Erős Péter rendező-operatőr H.S.C.

alapítás éve:  © 2012.

A Bedekker WebTv Hungary leírásának műpédányát az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2014. január 9-én 140109001T azonosító szám alatt műjegyzékébe felvette.

Vissza a “Tartalomjegyzék” oldalra: Megnézem

Salzkammergut

A tájegység Salzburg tartomány, Stájerország, Felső-Ausztria része

Utazási információk,

később

A Wolfgangsee 1500-1800 méteres hegyek övezte tó. Ismerik, de kevésbé használják a másik nevét, ami Abersee. Tengerszint feletti magassága 538 méter, de  átlagosan csak 2 km széles. Hossza 10 km, mélysége 114 méter. Bár végig a partján sok a strand, a víz pár nyári napot kivéve, amikor elérheti a  20-22 fokot,  hideg. De hát a rengeteg turista nem is ezért vándorol ide a világ minden szegletéből. Wolfgangsee varázslatos városkái, a fogaskerekű vasúttal elérhető Schafberg, a hangulatos hajókirándulások, a számtalan vízi sportolási lehetőség, a jó szállodák és panziók, a  helyi specialitásokat kínáló étteremek mind a Wolfgangsee vonzerejét adják. Nyaranta annyian jönnek el ide, hogy volt, hogy az autópálya lejárónál kiírták: “A Wolfgangsee megtelt!”

St.Wolfgangot egy 1960-ban készült film tette nemzetközileg híressé. Ez, a  talán mára már bugyuta történet,   a ma is működő Weisses Rössle, az az a Fehér Ló szállodában és a környéken játszódott. Amikor a  nyolcvanas évek elején jártunk erre, a filmet az azóta megszűnt moziban napi egy alkalommal vetítették a turisták nagy örömére. A patinás városkában persze további sok szép szálloda, panzió, étterem működik. Van ami egész évben nyitva van és mind-mind a vendégeket szolgálják. A központban álló gótikus templom a település egyik éke. Ezt 1430-1477 között emelték, ide a Wolfgangsee partjára. Szárnyasoltára feltétlenül megtekintésre ajánlott. Aki Salzkammergut vidékét szeretné bebarangolni, az innen  indulva, megteheti azt.

Aki olyan szerencsés, hogy éjszakáit is St.Wolfgangban töltheti, annak jutalma, hogy felfedezheti az este szépen kivilágított épületeket, kirakatokat. Ilyenkor, a turista hadak elvonultával már picit csendesebb, és romantikusabb. A település szerelmesei ilyenkor újra és újra végigsétálnak utcácskáin, beülnek egy italra vagy egy kitűnő vacsorára a számtalan étterem valamelyikébe. Szép szokás, hogy a vendéglősök időnként tiszteletüket teszik a konkurenciánál. Itt annyia a vendég, hogy nem irigyek egymásra.  Ha szerencsénk van, a valamelyik polgárház  nyitott ablakából muzsika szól. Egy operett dallamai, ami Ralph Benatzky - Robert Stolz irt és komponált a Wiesses Rössl szállodáról. Címe mi más lehetne, mint a Fehér ló!

A Shafbergre fogaskerekű vasúttal feljutni nem egy olcsó mulatság! Több mint 30 Eurót kóstál egy retúr jegy ára. A vonat május végétől október elejéig van szolgálatban, tehát aki ki szeretné megajándékozni magát az utazás fantasztikus élményével, annak ezt az időszakot kell kirándulására választani. Az útikönyvek szerint gyalog 3 óra alatt lehet feljutni, de ehhez nagyon jó kondícióban kell lenni a túrázónak. A végállomás, ahol egy szálloda is felépült, a tengerszint felett 1732 méterre található. A kisvasútra vonatszámok alapján lehet jegyet váltani, és fent, az érkezéskor kell megjelölni a lefelé indulás időpontját. A régi képek alapján hajdanán itt igazi gőzmozdonyok dolgoztak. A maiak az olajfűtés és a gőz meghajtás svájci kombinációi.

A Hallstatti-tó tengerszint feletti magassága 508 méter. Hossza 8 km, szélessége 2 km. Mélysége 125 méter. Érdekes megjegyezni, hogy egyik végén be, a másikon kiömlik a Traun folyó, tehát a Halstattersee tekinthető tónak és folyónak egyaránt. Ez  a település ismertség szempontjából a térség legjelentősebb városa. Állandó lakosainak száma meghaladja az ezret. Számukra az idegenforgalom a legfőbb bevétel. Támaszkodhatnak is erre, hiszen itt az év 365 napján nagy a nemzetközi forgatag. Köszönheti ezt egymáshoz tapadó, hegyre kúszó szép házainak,  sóbányájának, temetőjének és csontházának. Ez utóbbira azért van szükség, mert a temető befogadó képessége csekély. Így egy meghatározott idő után szeretteiket kihantolva, maradványaikat ide helyezik.

Vissza a ProrgamMozaikok nyitó oldalára Click