Bedekker WebTv Hungary

 

A Bedekker WebTv Hungary internetes televízió alapító főszerkesztője Frank Ildikó, munkatársa Erős Péter rendező-operatőr H.S.C.

alapítás éve:  © 2012.

A Bedekker WebTv Hungary leírásának műpédányát az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2014. január 9-én 140109001T azonosító szám alatt műjegyzékébe felvette.

Vissza a “Tartalomjegyzék” oldalra: Megnézem

Salzburg tartomány

Úti emlék

Bécsből gépkocsival és vonattal is könnyű megközelíteni Salzburg városát. Aki közúton érkezik ide, és a szállodájában nincs megfizethető árú parkoló hely, annak érdemes a várost elkerülő sztrádán a Vásárvárosig (Messezentrum) vezetni. Az itt parkolók számára buszjárat közlekedik a belvárosba. A feltételekről és árakról ajánlatos előre tájékozódni. A vasútállomás (Hauptbahnhof) ugyan a fontos látnivalókat rejtő, a folyó által kettéosztott város túloldalán van, de ez is a centrum, ahonnan minden gyalogosan megközelíthető. Oda vagy vissza úton viszont feltétlenül látogassuk a Mirabell kertet. Nem fogunk csalódni. Tehát Bécsből, vagy környékéről akár egy napos kirándulásra is érdemes Salzburga utazni. A csatolt kis videót én pár óra alatt forattam, ami azt jelenti, hogy egy korai érkezést és késő visszaindulást tervezve, a lényeges látnivalók bejárhatók. Még a helyi közlekedést sem kell igénybe vennünk. Persze Salzburg a tartomány központja, melynek közvetlen és kicsit távolabbi pontjain is nagyon sok a látnivaló. Számomra a Salzkammerguti-tóvidék az egyik legkedvesebb európai célállomásom. Az itteni csodákról külön oldalon, több videóban mesélek. Egykori neves kollégám, Moldoványi Ákos hívta fel a figyelmemet erre a tájra. Akkoriban le se tudott kanyarodni a sztrádáról, mert ki volt írva: “ Salzkammergut megtelt!”

Salzburgban legtöbbször esik az eső. Ezért a szállodák hatalmas esernyőkészlettel segítik a városnézést. A “vizes” sétánkat mi is a Salzach partján kezdjük. Ahonnan indulunk, onnan a vár, a Festung Hohensalzburg is a ködbe vész. A külön részben bemutatott Dóm is csak sejtelmes körvonalát mutatja. Ha itt járunk, elsőnek a város sétálóutcáján a Getreidegassén nézelődünk. A 9. számú házban született 1756-ban Mozart. Ide első salzburgi látogatásunkkor kötelező bemenni. Mi is megtettük.  Kis kanyarral érünk a Dómhoz, közelből indul a Sikló a fellegvárba. Ennek bemutatása még várat magára. Visszafelé, a Festspilehause épülete mellett (nyaranta a városban rendezik az Ünnepi Játékokat ) van a “Lóúsztató”, ezt is nézzük meg!

A Dóm helyén az első templomot 774-ben emelték. A mai formáját, 1628-ban nyerte el. Ekkor érdemelte ki Salzburg az észak Rómája megtisztelő címet. Fő homlokzatát Hans Pernegger tervezte. A székesegyházba három fő kapun juthatunk be. Belső terében nem a pompa, hanem az egyszerűség nyűgözi le a látogatót. A barokk stílusjegyeket magán viselő templom tízezer hívőt tud egyszerre fogadni. Méretei lenyűgözőek: hossza 101 méter, a kereszthajó 69 méter széles,  a tornya 81 méter, a kupola pedig 71 méter magas.  A freskók megfestésére olasz mestereket kértek fel az építtetők.  A márványból készült főoltár képe Mascagni alkotása. Szerencsére a ma látogatója nyomát sem leli a II. világháború pusztításának.

Salzburg, a kedvenc helyeink egyike! Ausztria szíve. Mozart szülővárosa. Remek kirándulások kiíndulópontja. A “Muzsika hangja” című örökbecsű film egyik fontos helyszíne. Nem állítjuk, hogy itt soha sem süt a nap. E felvételek is azt bizonyítják, hogy bizony süt. Nyaranta itt is vendég a kánikula. És ha már más okból arra vetett minket a sors, a város nyári látványáért körbesétáltuk a kötelező helyszíneket. Általában a Vár túloldalán lehet kényelmesebben parkolni. Innen kb. húsz perces könnyű séta a belváros, ami a látnivalók sokaságával kényezteti el a vendégeit. Aki még nem volt fent a Várban, üljön fel a felvonóra. A magasból jól vegye szemügyre ezt a csodálatos fekvésű települést. Melyet középen a Salzach folyó vág ketté.

Vissza a TeleVilág nyitó oldalára Click