Bedekker WebTv Hungary

 

A Bedekker WebTv Hungary internetes televízió alapító főszerkesztője Frank Ildikó, munkatársa Erős Péter rendező-operatőr H.S.C.

alapítás éve:  © 2012.

A Bedekker WebTv Hungary leírásának műpédányát az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2014. január 9-én 140109001T azonosító szám alatt műjegyzékébe felvette.

Vissza a “Tartalomjegyzék” oldalra: Megnézem

Salzburg tartomány

Utazási információk,

később

Salzburgban legtöbbször esik az eső. Ezért a szállodák hatalmas esernyőkészlettel segítik a városnézést. A “vizes” sétánkat mi is a Salzach partján kezdjük. Ahonnan indulunk, onnan a vár, a Festung Hohensalzburg is a ködbe vész. A külön részben bemutatott Dóm is csak sejtelmes körvonalát mutatja. Ha itt járunk, elsőnek a város sétálóutcáján a Getreidegassén nézelődünk. A 9. számú házban született 1756-ban Mozart. Ide első salzburgi látogatásunkkor kötelező bemenni. Mi is megtettük.  Kis kanyarral érünk a Dómhoz, közelből indul a Sikló a fellegvárba. Ennek bemutatása még várat magára. Visszafelé, a Festspilehause épülete mellett (nyaranta a városban rendezik az Ünnepi Játékokat ) van a “Lóúsztató”, ezt is nézzük meg!

A Dóm helyén az első templomot 774-ben emelték. A mai formáját, 1628-ban nyerte el. Ekkor érdemelte ki Salzburg az észak Rómája megtisztelő címet. Fő homlokzatát Hans Pernegger tervezte. A székesegyházba három fő kapun juthatunk be. Belső terében nem a pompa, hanem az egyszerűség nyűgözi le a látogatót. A barokk stílusjegyeket magán viselő templom tízezer hívőt tud egyszerre fogadni. Méretei lenyűgözőek: hossza 101 méter, a kereszthajó 69 méter széles,  a tornya 81 méter, a kupola pedig 71 méter magas.  A freskók megfestésére olasz mestereket kértek fel az építtetők.  A márványból készült főoltár képe Mascagni alkotása. Szerencsére a ma látogatója nyomát sem leli a II. világháború pusztításának.

Vissza a ProrgamMozaikok nyitó oldalára Click