Bedekker WebTv Hungary

 

A Bedekker WebTv Hungary internetes televízió alapító főszerkesztője Frank Ildikó, munkatársa Erős Péter rendező-operatőr H.S.C.

alapítás éve:  © 2012.

A Bedekker WebTv Hungary leírásának műpédányát az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2014. január 9-én 140109001T azonosító szám alatt műjegyzékébe felvette.

Vissza a “Tartalomjegyzék” oldalra: Megnézem

Burgenland

Eisenstadt - Esterházy kastély. Ez Burgenland legjelentősebb kulturális műemléke, ami több mint 300 évig a hercegi család fő lakhelye volt. Az ünnepi díszben pompázó termek életre keltik a hercegi múltat és az Esterházy udvar életét. Az Esterházy - kastély fénypontjai című kiállítás az itt élt hercegek életviteléről mesél. A Haydn terem gyönyörű freskóival, az itt szervezett matiné és esti koncertjeivel örvendezteti meg a látogatót. A legújabb szenzáció a Hercegnői lakosztályok címet viseli. Aki végigjárja a termeket az előtt az itt élők személyes sorsa tárul fel. A kastély pincerendszerében a környék borászatának múltjáról  nyújtanak átfogó képet a látogatóknak. A kastély mögötti park ingyenesen látogatható.

Rust egy bűbájos kisváros a Fertő-tó osztrák oldalán. Sopronból, a Páneurópai Piknik Emlékhely érintésével,  egy kisebb kerülővel érhető el autóval. Ha főszezon van, akkor a központtól kicsit távolabb találunk parkolóhelyet. Innen aztán rövid sétával is felfedezhetjük bájos utcáit, tereit, épületeit.  Késő tavasztól kora őszig szívesen látott vendégek itt a gólyapárok, akik a kéményekre épített fészkeikben költik ki utódaikat. Ha itt járunk, üljünk be egy pohár borra, vagy egy osztrák süteményre - kávéra valamelyik vendéglátóhely egyikébe. Rust vízpartján madármegfigyelő helyet is építettek. A településtől néhány kilométerre van Mörbisch, ahol a vízi színpadon szinte az egész nyári szezonban láthatunk pazar kiállítású zenés produkciókat.

Szentmargitbánya (St.Margarethen, Römersteinbruch) kőfejtő a római kori aréna, melyet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított a legnagyobb szabadtéri színpad Európában. Az óriási sziklák, a speciális klíma, az egyedülálló növény-, és állatvilág az összehasonlíthatatlan akusztika garantálja a felejthetetlen élményt. Meghirdették a következő nagy, látványos produkciót: Puccini Tosca című operáját mutatják be. Az előadásokat július 8-tól augusztus 25-ig rendezik meg. A 20.30-kor kezdődő előadás előtt két órával nyitják meg a kapukat, hogy a nagyérdemű addig megnézhesse a Kőfejtőt, és megkóstolhassa a környék kiváló borait. Fontos tudni, esőnap nincs, ha rossz az idő visszafizetik a nem olcsó jegyek árát. Vásárolhatók a honlapjukon.

A Lackenbachi kastély mely reneszánsz stílusú épültet, ami csak kívülről látogatható, hiszen az magánhasználatban áll. Azonban a melléképületekben egy, a természet kedvelőket igencsak megörvendeztető kiállítással lepik meg a szervezők. Itt a kicsik és nagyok  egy igazi interaktív tárlaton ismerkedhetnek meg a táj állat és növényvilágával. Az Esterházy család  vadászati hagyományaira emlékezve, élethű nagyságú és öltözékű ember szobrok, preparált állatok láthatók a tárlókban. A táj jellegzetes, különféle rafinált dobozokból áradó  illatai, a rejtett hangszórókból közvetített természeti hangok emelik, teljesítik ki a látványt.  Ez a Draisinentour egyik megállója is! Tehát egy hajtányon tett kirándulás fontos színfoltja.

Ausztria, közelebbről Burgenland egyik nagyszerű programja:  kirándulás a  kerékpáros hajtányon. A hajdani vasútvonal hossza 22.7 kilométer. Páros napokon Neckenmarkt végállomásról, páratlanokon Oberpullendorfból szervezik az indulást. Aki bármelyik helyen hagyja autóját, a társaság iránytaxijai visszaszállítják az utasokat. De választhatjuk a menetrend szerinti autóbuszokat is, menetrendjük olvasható az állomások épületében. Az út során számtalan megállóhelyen pihenhetnek meg a túrázók. Három helyen megfizethető árú étellel, itallal kínálják az érkezőket. Az induláskor rövid eligazítást kapunk a szabályokról, és az útközbeni megállókról. A hajtányok a létszámhoz  méretezettek. Miközben vannak különlegesen felszereltek is közöttük.

Burgenland egyik jó kikapcsolódási lehetősége a Segway túra. Ehhez, természetesen előzetes jelentkezés és foglalás után Kópházánál kell a határon átautóznunk Deutschkreutzra. Az okos szerkezetek minden világvárosban feltűnnek az utakon. Ez ma a turisztika egyik népszerű kínálata. Ezek a kifejezetten egyszerűen használható és nagyon drágán megvásárolható elektromos járművek először a gazdag világvárosok terein utcáin tűntek fel. Ott láttuk, hogy csoportok ezen eszközzel oldották meg városnézésüket. Nos itt e településen ettől eltérően a gyönyörű tájak bebarangolására invitálják a turistákat. Szerveznek a túrák soron pikniket, borkóstolót is. Kezdőknek oktatás is jár, német vagy angol nyelven.

Úti emlék

Rendhagyó módon most e felületet olyan két látnivaló ismertetésére szeretném felhasználni, melyekről nem szólnak a csatolt videók. Ám fontos helyszínei ezek az egyetemes zenetörténetnek. Az első a nagy magyar zeneszerző Liszt Ferenc szülőháza az ausztriai Doborjánban. Látogatásunkat érdemes úgy időzíteni, hogy a közeli modern koncertteremben egy előadásra is jegyet válthassunk.

Fraknó (Forchtenstein) vára a Rozália- hegység egy 504 méteres mészkősziklán épült. Vezetett sétákkal tekinthető meg az épület és a sok -sok látnivaló. Mint az Esterházy ősgaléria, a barokk ezüst bútorok és tárgyak terme, lejjebb kincstár  a máig  eredeti helyükön őrzött barokk művészeti kincsekkel és csodakamra műremekeivel. Az Esterházyak régi katonai hagyományairól tanúskodik Közép-Európa legnagyobb magánkézben lévő egykori hercegi fegyvertára. A magyar huszárok korát idéző, a  páratlan gazdagságú tárgyi emlékeket felvonultató terem is különlegességnek számít. Elgondolkozásra csábít a több száz éve itt felhalmozott, jelentős részében még feldolgozatlan gazdasági jellegű iratok, anyagok polcokon megbúvó tömege.

Vissza a TeleVilág nyitó oldalára Click

A Fertő-tó kisebbik része tartozik hazánkhoz, a vízfelület Ausztria területén nagyobb. A magyar oldalon, Fertőrákoson most kezdődnek azok a fejlesztések, melyek eredményét a sógoroknál megcsodálhatjuk és élvezhetjük is. Amint kerékpárral Pomogynál vagy Fertőmeggyesnél osztrák területre érünk, sok kellemes meglepetés ér minket. A szőlőskeretek között, a nádasban és a tóparton kanyargó jó minőségű kerékpár út, a rendezett környék, a csinos falvak no és pár minden igényt kielégítő strand fogadja a látogatót. Remek egy mondhatnánk! Mondjuk is, hiszen ide a magyar oldalról könnyűszerrel átugorhatunk. Aki nem kerekezik, nos őket több hajótársaság, igen kedvező díj ellenében fuvarozza a legszebb tóparti helyekre.

1989-ben, amikor még állt a Vasfüggöny, a soproni turisztikai vezetők azzal a megkereséssel fordultak a szomszédos burgenlandi kollégáikhoz, hogy a szorosabb együttműködés jegyében indítsanak közös marketing akciókat. Ajánlották számukra az általam vezetett Focus Alkotóközösséget. Megnézték korábbi munkáinkat és döntöttek a mellékelten csatolt és megnézhető videó megrendeléséről. Információnk szerint ez lett az első osztrák-magyar koprodukciós videó, melyet sok helyen sikerrel be is mutattak. E sorok írásakor a videó harminckét éve készült. Hiába az akkori kor legkorszerűbb technikája, a képek minősége a retró kategóriába sorolja ezt a munkánkat. Retró, pont ezért dokumentatív értékű, narrációjával  pedig egy klasszikus dokumentumfilm.

A zeneszeretőknek álljon itt két korábbi filmem. A Liszttől Lisztig 2006-ban, az újra Liszt 2007-ben készült és sok minden megismerhető e nagy zeneszerző életéről, munkásságáról.

A térség másik nagy szülötte: Haydn. Róla megemlékezünk az ezen az oldalon megnézhető Eisenstadt - Eszterháza fejezetben. Rohauban, 17732. március 31-én látta meg a napvilágot. Itt készült ez elábbi néhány felvétel.

Burgenlandot nagyon ajánlott csillagtúra szerűen Sopronból felfedezni. Érdemes a központi fekvésű Pannonia Med Hotelben szobát foglalni. Egy remek reggeli után útra kelni, és a fárasztó nap után a szálloda wellnessében lazítani.  Ez a megoldás költségkímélő, annak ellenére, hogy esetleg picit többet is kell vezetnünk Ausztriában. Érdemes megvásárolni az osztrák pályamatricát, így nem kerülhetünk kellemetlen helyzetbe. Soproni indulással több határátkelőt is választhatunk, lerövidítve ezzel a megteendő kilométereket. Burgenland egy remek választás!