Bedekker WebTv Hungary

 

Nápolytól és Sorrento között halad a Circumvesuviana melyről a Pompei ásatásánál  lévő megállónál  kell leszállnunk. Itt magasodik a Vezúv, a  Krisztus után 79-ben kitört a vulkán. A várost betemető hamu, majd a forró láva maga alá temette az épületeket, embereket. A tragédiára több ezer megszenesedett és megtalált  holtest is emlékeztet. Az elfeledett település első leletei a XVI. században kerültek elő. Jelentős ásatások megkezdésére 1748-ban került csak sor. Ezek a munkálatok a mai napig tartanak. Az ásatási terület bejárása egy egész napot vesz igénybe. Felvételeinken igyekeztünk megörökíteni és közzétenni a legfontosabb látnivalókat. Az tervezéséhez útikönyv, vagy a bejáratnál kapható térkép beszerzése feltétlenül megtérülő befektetés.

Sorrento a Nápolyi-öböl déli részén, szemben a Vezúvval és Nápollyal, Campania tartomány idegenforgalmi centruma.  A város maga a tenger fölé emelkedő sziklás platón épült. Itt a tengerparti szállodák inkább meredély szélén épült hotelek, tengerre néző ablakokkal, erkélyekkel. A drágább árfekvésűek saját lifttel rendelkeznek (no persze van közösségi felvonó is, egy menet 1 euró), így a vendégek kényelmesen jutnak le a pazarul kifundált és megépített strandokra. Mindezek ellenére Sorrento nem fürdő életéről írta be magát a jelentős turisztikai helyek nagykönyvébe.  A délelőttől, késő estig itt zajló élet, a remek és drága éttermek és kávéházak a világ tehetős turistáit várják tárt kapukkal.

Amalfi települést már a Bizánci Birodalom idején is fontos helynek számított. Később, közeledvén az ezredfordulóhoz, hercegi székhelyi rangot kapott.  A Dóm a XI. század óta áll a lépcsősor tetején.   Az együttes érdekessége a templom mellé épült, eredeti állapotában megmaradt harangtorony. A magasra kúszó épületek gazdagságra engednek következtetni. Amalfi 840-ben lett Olaszország első Tengeri Köztársasága. Az itt élők nagy tudással vezették hajóikat, azokat, melyeket maguk készítettek vízi portyáikra. Aki itt jár, és más útjain (Rodosz, Málta) már találkozott a Johannita keresztes lovagok nevével, jó ha tudja, ők e helyen alapították közösségüket, és innen indultak küldetésükre.  A város kikötője elveszítette jelentőségét.

Positano bájos és nagymúltu település kétszer is a szomszédos Amalfi Köztársasághoz tartozott. Aki Sorrento - Amalfi menetrend szerinti bussz felső megállójából sétál lefelé útközben megérinti ennek a városkának a múltja. Viszont Positano megkapó látképét csak egész lentről, a strand előtti térről láthatjuk és érhetjük meg igazán. Úgy mondják, hogy a városka állandó lakosainak száma nem éri el az öt ezret. Aki régi építészeti emlékeket keres, az rossz helyen jár. Mert ez egy valódi halászfalú. Bár mára a legfontosabb bevétele az idegenforgalom. Annak minden illúziót romboló hatásával egyetemben.  Akinek a nagy melegben nincs ereje visszamászni a főúton közlekedő busz állomásáig, egy helyi kis busszal teheti meg ezt az utat.

Ravello felfedezzése kötelező!  Aki veszi a fáradságot és eljut ebbe a tipikusan olasz faluba, olyan élményben lesz része, amire nem is számít. A tengerszint felett 300 méterre szállunk ki a buszból.  A csodához jegyet kell váltanunk a Villa Rufoloba. A kassza a normann és szaracén  építészeti jegyeket magán viselő épület előtt van. A belépéskor a látogató  egy olyan épület vendége ahol hajdanán királyok, pápák, gazdag nemesek is megfordultak. Itt járt komponista Wagner, a palota kertje ihlette a Parsifal című operájának komponálásakor. De az igazi élmény akkor érinti meg a látogatót, amikor innen a dombtetőről, Salerno felé tekint. Alatta a mélykék tenger, a fehér pöttyöknek látszó hajókkal, csónakokkal.  Erre felesel a virágok pompája.

Caprira a komp - és gyorshajók a Marina Grande azaz Nagy Kikötőbe futnak be. Mi a siklóvasúttal jutottunk fel (és vissza) Capri városába. A felső végállomás teraszáról pazar kilátás nyílik a Vezúvra, a kikötő nyüzsgésére. Kötelezően bebarangoltuk a hegytetői város zeg-zugos utcáit. Ezek érdekessége, a házak alatt futó gyalogos alagutak sora. Tudni érdemes, hogy a 16. században a sziget lakosai gyakran voltak kitéve kalóztámadásoknak, ekkor kezdtek itt, a védelmet nyújtó magasban építkezni. A sziget kevésbé felkapott oldalán a híres Faraglioni sziklákig juthatunk el.  Ez három kőszikla, aki hajóval jár erre, azt a kettő beljebb állót átívelő természetes kőhíd alatt viszik át.  Mi a part felőli  tövében tudtunk fürdeni, egy drága ám remek strandon.

Utazási információk,

később

A Bedekker WebTv Hungary internetes televízió alapító főszerkesztője Frank Ildikó, munkatársa Erős Péter rendező-operatőr H.S.C.

alapítás éve:  © 2012.

A Bedekker WebTv Hungary leírásának műpédányát az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2014. január 9-én 140109001T azonosító szám alatt műjegyzékébe felvette.

Vissza a “Tartalomjegyzék” oldalra: Megnézem

Online Travel Book about Campania - Online Útikönyv Campanairól

Megnézem