Bedekker WebTv Hungary

 

Budapest anno

Megkezdődött országunk a szocialista időszakának utolsó fél évtizede. A hozzánk sereglő nyugati turistáknak még mindig hihetetlenül olcsó volt minden. Köztük az IBUSZ (a legrégebbi magyar utazási iroda) által remekül  megszervezett városnéző programokon való részvétel. Komoly szakmai felkészültségű, a világnyelveket kifogástalanul beszélő idegenvezetők, autóbusz vezetők fáradságot nem ismerő munkával vezették körbe csoportjaikat Budapesten.  Ebben az időben a Hop on, hoppoff nevű, mára már nagyon népszerű városnézési formát idehaza nem ismerték. Ám egész évben olyan nagy volt az igény ezen hagyományos programok iránt, hogy azokat garantált indulással hirdették meg a szervezők. Filmünkben több, más-más tartalmú városnéző programokat idézünk. A Gellért hegyről ismerkedtünk Budapest panorámájával. Aztán a Hősök tere következett. Beléphettünk az akkor még a szocialista címert  viselő Parlamentbe. Buszunk felkapaszkodott a Várba, ahol belülről is megnéztük a Mátyás templomot és a Magyar Nemzeti Galéria magyar művészek által alkotott műtárgyait. Már akkor sem maradhatott ki a vallási tematikákat festő Molnár C. Pál műteremlakásának és a Bartók emlékháznak a megtekintése.  Virtuális utazásunk Óbudán folytatódott, majd a Gellért fürdőben, egy frissítő úszással fejeződött be.

Dunakanyar anno

Az első magyarországi utazási iroda 1902. augusztus 29-én alakult meg Budapesten. A nyolcszázezer korona alaptőkével létrehozott vállalat első elnöke, gróf Esterházy Miklós volt. Az IBUSZ munkálkodásának első évtizedei bővelkedett beolvadásoktól, átalakulásoktól.  De ami mostani filmünk számára érdekes, és kötődik virtuális utazásainkhoz, 1925-ben elindították a városnéző buszos túráikat.  A vesztes II. világháború után az új hatalom az IBUSZ kivételével megszüntette az összes konkurens utazási irodát. Így ez a cég maradt a piac egyedüli szereplője.  Fénykorát az 1980-as években élte. Kiterjedt külföldi iroda hálózata, számtalan kereskedelmi partnere révén nagy számmal érkeztek hazánkba a külföldi turisták. Számukra szervezett programok egyik fénypontja volt a Dunakanyar meglátogatása. Az utazási eszközök  (busz és hajó) és útvonalak igazodtak a sok - sok látnivalóhoz. Főbb állomások voltak: Szentendre, ott is a Kovács Margit és a Ferenczy Múzeumok, a Skanzen. De ebédeltünk a Régimódi Vendéglőben és kávéztunk a Nosztalgia Cukrászdában. Később Visegrádon megmásztuk a Fellegvárat, és bebarangoltuk a még feltárás és  renoválás előtt álló Királyi Palotát. No meg részt vettünk egy lovagi tornán.  Esztergomban rácsodálkoztunk a Bazilika belső terének monumentalitására, a Keresztény Múzeum kincseinek gazdaságára.

Balaton anno

Természetesen az IBUSZ garantáltan indított programjai közül nem maradhatott ki a Balaton sem. Az idelátogató külföldiek többsége ismerte, hogy ez Közép-Európa legnagyobb tava. Ebben az időben még a kelet- és nyugatnémet turistáknak ez volt a legfőbb találkozási helye. Hiszen ide feltűnés nélkül jöhetett a szocialista és kapitalista egyaránt. Visszatérve a filmünkben is idézett kiránduláshoz, ez lényegében egy fárasztónak is  mondható, tartalmas egy napos programként lett meghirdetve. És legtöbb esetben telt házas autóbuszokkal  indítva. Fontosabb megállók voltak: Tihany, és a nagy múltú Apátság. A borairól híres Badacsony, ahonnan még egy hajókirándulással is kedveskedtek a vendégeknek. Aki augusztusi - szeptemberi szüret idején látogatott el ide, az ízelítőt kaphatott a szőlő szedésének fárasztó mozzanatáról, hogy aztán elkeveredhessen a híres badacsonyi szüreti vigasság forgatagában. A Balaton minden ajándékát egy ilyen villámszerű program nem mutatja be az érdeklődőnek. Ide napokra, sőt hetekre kell eljönni. Élvezni a nyári napokat, a simogató vizet, a remek éttermek kínálta kulináris örömöket, az itt termett tüzes borokat.

Buda és környéke anno

Ebben a rövidebb összeállításban néhány nagyon népszerű programra van módunk emlékezni. Azt egyáltalán nem állítjuk, hogy a főleg külföldi látogatóknak ezeket pont ilyen csoportosításban volt módjuk bonyolítani. Tehát ez a program virtuális és önkényes. Ám minden porcikájában különleges. Mint például a nemrégiben újra nyitott Budavári Labirintus, és az egykori Panoptikum bebarangolása.  Ez utóbbi  a nyolcvanas évek szenzációja volt, emlékét ma már csak pár fotó és videó őrzi. Viszont ami ma is szinte hasonló képet mutat az a budapesti panoráma a Széchenyi hegy egy megfelelő pontjáról. Változatlanul üzemel az egykori úttörő, ma ifjúsági vasút és a Libegő is. Közel van a fővároshoz Zsámbék, nagyszerű templomromjával. Itt néztük meg a kuriózumnak számító Lámpamúzeumot. Annak legértékesebb tárgyait. Aki erre járt, azt Tök látványosságai vonzották. Volt itt kocsikázás a pincesoron, lovasbemutató és pompás gasztronómiai élmény a csárdában. Talán nem véletlen, hogy az ide szervezett programok sok utast vonzottak. Hiszen Budapest közvetlen közelében kaphattak keresztmetszetet a magyarországi látnivalókból.

Vas megye tájain anno

Egy megye szépségeit, érdekességeit összegezzük ebben a filmünkben. A naptár 1993-at mutat. Akit erre vezet útikönyve, azt elsősorban a hol sík, hol lankás - hegyes vidék ejti ámulatba. És aki kiszáll autójából, őt  a természet millió ajándékával lepi meg. Vas megye a vizek országa. Keresztül szeli  a hazánk jelentős folyójának számító Rába. De tavainak, a tavakat tápláló patakoknak se szeri se száma. Hogy a föld mélyéről feltörő termálvizekről ne is beszéljünk. Bükk, Sárvár és a többi  település  fürdőivel a turisták keresett célpontjai. A megye fővárosa Szombathely, fontos műemléke a római korra emlékeztető Isis szentély.  De a Skanzen sem hagyható ki a programból! Ják román stílusú templomát jegyzik az építészek. Kőszeg és Sárvár, két hangulatos város. Előbbi Jurisich, utóbbi  Nádasdy vára csábít izgalmas felfedezésre.  Sárváron, Szombathelyen és Kámonban vannak arborétumok, ha virágzik a rhododendron kihagyhatatlan e pompa megtekintése.  Szép üdülőhely a Szent Vid hegy lábánál Velem. A Kőszegszerdahelyen eredeti épségében megőrzött vizimalom működés közben látható. Fontos népi építészeti emlék a szintén közeli Cák, ott is a megőrzött pincesor. Csillagtúráinkat a sitkei Kastélyfogadóból bonyolítottuk.

Duna - Tisza köze  anno

Sokat gondolkoztunk azon, hogy ezt a szép, sok izgalmas látnivalót kínáló magyar tájegységet egy filmben, vagy részletekben mutassuk be érdeklődő nézőinknek. Aztán úgy döntöttünk, bár így hosszabb a előzőeknél, jobb így egy egységben megismerkedni a bejárható városokkal, tájakkal. Hiszen ide úgy érdemes látogatásunkat megtervezni, hogy megnézzünk mindent, ami érdekes. Hiszen itt egymást érik a fontos megállók. Ha az autópályán Szegedig szaladunk, akkor legyen ez a kiindulópontunk. A Tisza szeli át a várost. Szép a Városháza, fontos a Nyári Szabadtéri Játékoknak helyszínt adó Dóm tér. Kecskemét a Kodály Intézet és a barackpálinka fővárosa. A közeli Lajosmizse lovasprogramjairól, no meg Tanya csárdájáról híres. Nem szabad kihagyni Kalocsát, mely fontos egyházi székhely, de a világhírű pingáló asszonyok és a Paprika Múzeum is érdekes program. Hajós Pincefalujáról ismert és elismert. Ha ünnepnapokon érkezünk, látványos programokba botlunk.  Szintén világhírű Halas, ahol szorgos asszonyok keze nyomán születnek a lehelet finom csipkeköltemények. Kecskemét környékén van a bugaci puszta. Ahol meglátható mindaz, amit egy külföldi látni akar. De a Solton is várja a látogatókat a gasztronómia és a puszta-show.

Fent Északon anno

Borsod - Abaúj- Zemplén megye az M3-as autópálya jóvoltából sokkal közelebb van most a fővároshoz, mint egykoron. Az 1980-as évek második felében bizony órákat kellett araszolni stábunknak, hogy elérje az ország e sok gyönyörűséget kínáló szegletét. A Zempléni hegységet mi a Mátrán átvágva közelítettük meg. Részben azért mert azon a tájon tudtuk lencsevégre kapni a szénégetőket. Ők a nagyon kapós faszenet  készítik, főleg a kerti grillezéshez.  Kanyargós, ám csodaszép úton futhatunk be így  Lillafüredre, ahol a Palota Szálló impozáns épületének látványa, előtte a csónakázó tó  marasztal. A következőkben e tájon fennmaradt, ezer évet is túlélt templomokkal ismerkedtünk. Jellegzetességük, a fantasztikus freskóik világa. Sorrendben: Boldva, Vizsoly, Szalonna  települések neveit jegyezzük fel, mint célállomások.  De régi írott emlékeink, mint például a Halotti beszéd, no meg a  vizsolyi  Biblia  is ide kötődő kincseink. Kívülről jellegtelen a miskolci Görög - Keleti templom, ám monumentális ikonosztáza kiérdemelte figyelmünket.  Sárospatak, a jelentős iskolaváros. Megnézendők:  a Vár, a Líceum és könyvtára, az iskola múzeum. Útközben Mezőkövesden várt bennünket a Matyó múzeum. És persze Aggteleken a Cseppkőbarlang.  Végezetül Tokajba látogattunk, ez a világhírű aszú szülőhelye. Amit itt, egy évszázados pincében lehet és kell kóstolni.

Nyugat - Dunántúl anno

Nyugat-Dunántúl  most bemutatott  tájai leginkább Sopronból érhetőek el, olyan csillagtúra szerűen. Kalandozásunkat Brennbergben kezdjük, belülről a temploma a helyi  bánya vágatok boltozatára emlékeztet. Különlegessége e földszintjén működő Korcsma. További meglátogatandó templomokat Sopronhorpácson és Nemeskéren találunk. Ez utóbbi fakazettás mennyezetéről ismert. Nagycenk Széchenyi emlékét idézi. A kastély szállodája és étterme hol bezár, üzemeltetőt vált aztán újra nyit. A Kastély a lovas hagyományok ápolója. Be bemutatják  a hajdan népszerű keskeny nyomközű vasút világát is. A gőzvontatású járat ma már csak ünnepnapok tiszteletére kerül a menetrendbe. Fertőd az Esterházy család és Haydn mester egykori kastélya. Belső terei mára megújultan várják a látogatókat. A közeli Fertőszéplak fűrészfogas, múzeumnak berendezett házsoráról nevezetes. Mint mindenki, aki erre jár, hosszabban időzik el a Fertő-tó magyar oldalán. A vízfelület és a nádas az itt költő madarak háborítatlan rezervátuma. A nyílt víz és a csatornák a helyi horgászok és halászok bőséges zsákmányt adó területe. A nyári szezonban a tó kitűnő lehetőséget nyújt a fürdőzőknek, a sportolóknak egyaránt. A Sopront őrző Károly kilátóból pedig madártávlatból tekinthetjük át  a meglátogatott helyeket, itt Nyugat-Dunántúlon.

Tisza-tó anno

Ebben a rövidített verziójú filmünkben az Alföld mára már nagyon kedvelt mesterséges tavához kalauzoljuk el nézőinket. Két fiatal (szereplők: Bálint Mara és Barta István) egy pár napos vakációjáról számolunk be. A két külföldi látogató autóstoppal érkezett a vidékre. Ahol szerencséjükre a Tisza-tó vezető halőre vette fel őket autójába. A campingben sátrat állítottak és megkezdődött a kalandokban bővelkedő programok sora. A halőr egy hajós madárlesre vitte a fiatalokat. Az út során a tó különösen gazdag élővilágával ismerkedhettek meg. Belekóstolhattak a horgászás izgalmába, és segédkezhettek  a maguk fogta zsákmányból készülő halászlé  főzésében.  Elbúcsúzva kedves kísérőjüktől, meglátogatták  Tiszafüred termál strandját, majd a  tó környékének nevezetességeit. Egyik ebédjüket a Pátria panzió éttermében fogyasztották el. Jó idő lévén, strandoltak is  a tónál. István vizísí leckét vett. Majd lovas túra keretében barangolták be a part ezen szakaszát. A fiatalok egy feledhetetlen estét töltöttek el Tiszafüred népszerű diszkójában. Miután a nyolcvanas évek végét írtuk, sem mobil, sem internet nem segítette a kommunikációt. Így a két fiatal még hagyományos levélben volt kénytelen szüleiknek beszámolni magyarországi utazásukról a Tisza-tónál.

Sopron anno

Ebben az 1986-os Sopron bemutató filmben módunk volt bemutatni a Városi Levéltár néhány nagyon értékes, ezért féltve őrzött kincsét. Régi metszeteket, okleveleket, térképeket. És amit ritkán látni eredetiben III. Béla és Mátyás királyok pecsétjével ellátott oklevelek. A Tűztorony Civitas Fidelissima felirata az 1921-es választásokat idézi, amikor is a magyar Sopron arra szavazott, hogy továbbra is Magyarországhoz tartozzon. A Fő tér fontos épületei a Stornó ház és a Fabritius ház. Ez utóbbi pincéjében látható a Capitoliumi Trias, Jupiter, Juno és Minerva. Ilyen szoborcsoport ritka látványosság Európában. Egy fotón felvillan a Fő téren hajdanán állt régi Városháza. Ami azonban mai is itt büszkélkedhet, az a Kecske templom és az azzal egybeépült Káptalan terem. Aki ide belép, az csodálatos gótikus építészeti elemekkel , szobrokkal találja szembe magát. Az Orsolya téren a Lábasház, az azonos nevű templom ami megnézendő látványosság. Kicsit távolabb a központtól fontos műemlék a két Mór ház. Ennek közelében várta (ma már sajnos nem) gasztronómiát kedvelő vendégeit a Baján csárda. Aki szerette a gyomrát az a Palatínus szálló konyháját dícsérte. Sopron a borok városa. A Kékfrankost itt szülőhelyén illik és kell kóstolni.  Hogy a mű(emlék) Taródi magánvárat se felejtsük ki a programból .

Eger anno

Ma Eger hazánk harmadik leglátogatottabb városa. A mintegy húsz évvel ezelőtt készült felvételeken a hegyek közé ékelődött barokk város egykori arcát mutatja. A mára már átalakult Dobó tér, a fölé magasodó Egri vár. Híressé Gárdonyi Géza történelmi regénye tette, melyet a világ számtalan nyelvére le is fordítottak. A vár építészeti emlékein kívül a bejárható kazamata rendszere, képtára és a Hall im Tirol -ból származó pénzverde is a látogatók kedvencei közé tartoznak. A Megyeháza csodálatos Fazola mester kovácsoltvas kapuja a hajdani környékbeli kohászkodás emléke. A ma már egyetemként jegyzett, hajdani főiskola a tanárképzés egyik fontos helyszíne. Az épületben látogatható csillagászati műszereket őrző tárlat, a felette megcsodálható periszkóp és a műemlék könyvtár meglátogatása pár órát is igényelhet. De nagyon megéri! A kicsit távolabbi Görög-Keleti templom ikonosztáza miatt híres. Eger török megszállását a Minaret, a feltárt Valide szultán fürdője és a működő Török fürdő hozza megfogható közelségbe. A piac ma  is pont olyan, mint a forgatáskor, csak az árak emelkedtek azóta. Ha elfáradtunk, megéheztünk a HBH söröző ma is  a minőség garanciája. De jó a konyhája a Fehér Szarvasnak és a Hotel Egernek is.  Persze a  hírvivője a vörösbor. Ha erre járunk, kóstolása kötelező!

Az oldal tartalma: Budapest anno, Dunakanyar anno, Buda és környéke anno, Balaton anno,

Vas megye tájain anno, Duna - Tisza anno, Fent északon anno,

Nyugat - Dunántúl anno,  Tisza-tó anno, Sopron anno, Eger anno, Hollókő anno, Debrecen-Hortobágy anno

Hollókő anno

A Cserhát-hegység apró falucskája ma az UNESCO  Világörökség büszke tagja. Fővároshoz közeli elhelyezkedése miatt is itt az év minden napján nagy a jövés - menés. Akit érdekel a lassan eltűnő vidéki hangulat, az az Ófalu műemlék házaiban tud szállást foglalni, így igazán átélheti Hollókő dolgos napjait. Persze a legtöbben Húsvétkor zarándokolnak el ide, hiszen a rendszeresen megszervezett ünnepi programok itt az évi rendezvények legfontosabbjai. Az Ófalu egy utcás szerkezetű, itt építették a kontyolt, nyeregtetős házakat. A zsindelyes fatemplomot közadakozásból 1889-ben emelték. Húsvétkor az ünnepi misén figyelhetőek meg legjobban a helyi népviseletbe öltözött lakosok. Ám a falu amolyan élő múzeum. Egykoron itt dolgozott Kelemen Péter fafaragó mester, munkái a népi művészet szép alkotásai. Ünnepnapokon  napjainkban is surrog a szövőszék, Húsvét előtt pedig szorgos kezű asszonyok festik a tojásokat. Ezekkel a locsoló legényeket ajándékozzák meg a leányok. Ám a locsolásnak itt Hollókőn megnézhető a helyi változata. Mert a legények itt bizony, friss, a kútból merített hideg vizzel öntik nyakon a hozzájuk közel álló fehérnépet.

Debrecen-Hortobágy anno

Az IBUSZ megkeresésére készült film két fő helyszíne a Debrecen - Hortobágy epizód. A nyolcvanas évek közepe óta jelentős módon javultak a közlekedési lehetőségek. Akkoriban egy ilyen túrán való részvétel igazi megpróbáltatásnak számított. Az M3 autósztráda elérhető közelségbe hozta ezt a sokak által vágyott utazási célpontot. A film első része Debrecen fontos nevezetességeit mutatja be. A Nagytemplomot, a Déri  múzeumot, a Református Kollégium világhírű műkincseket felvonultató könyvtárát. A kollégium 1538. óta áll a művelődés szolgálatában. A könyvtára a gyűjtés feladata mellett oktatási anyagokkal látta el a környező falusi, tanyasi iskolákat. Kincsei fantasztikus fotótémát jelentettek számunkra. Az Oratórium, a Kollégium imaterme. Itt tartotta a magyar országgyűlés 1848- 49-ben az üléseit. Amikor  1944-ben másodszor Debrecen, lett  az ország fővárosa,  az Oratóriumban alakult meg december 21-én az ideiglenes nemzetgyűlés. A Hortobágy, hazánk első nemzeti parkja. Jellegzetes építménye a kilenc lyukú híd, mely kötelezően le is fényképezendő látványosság. A szervezett csoportok lovaskocsikkal közelítik meg a lovasbemutatók helyszínét.  A park állat és növényvilága kiemelkedő értéket képvisel.

A lezárt, tehát a nem folytatható sorozat köszöni minden közreműködő munkáját és támogatását!

A Bedekker WebTv Hungary internetes televízió alapító főszerkesztője Frank Ildikó, munkatársa Erős Péter rendező-operatőr H.S.C.

alapítás éve:  © 2012.

A Bedekker WebTv Hungary leírásának műpédányát az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2014. január 9-én 140109001T azonosító szám alatt műjegyzékébe felvette.

Vissza a “Tartalomjegyzék” oldalra: Megnézem