Bedekker WebTv Hungary

 

A Bedekker WebTv Hungary internetes televízió, alapítás éve:  © 2012.

alapító főszerkesztője Frank Ildikó, munkatársa Erős Péter rendező-operatőr H.S.C.

A Bedekker WebTv Hungary leírásának műpédányát az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2014. január 9-én 140109001T azonosító szám alatt műjegyzékébe felvette.

Vissza a “Tartalomjegyzék” oldalra: Megnézem

Észak-Dunántúl, az oldal fejlesztés alatt!

Sopron városfallal körülvett központjában sok történelmi és építészeti értéket képviselő templom, középület és palota csábít sétára. Mindeközben múzeumok kincsei gazdagítják a látnivalók sorát. Nyugat felől idáig érnek az Alpok nyúlványai, míg a másik oldalon a természetvédelmi kincseket rejtő Fertő tó emeli értékét. Sopron környéke az ország egyik történelmi borvidéke, itt terem a messze földön híres Kékfrankos. Érdemes végigsétálni a fallal körülvett párhuzamos utcákon, hogy meg-megálljunk a legszebb polgári házakat és palotákat szemlélni. Utunk végállomása a Fő tér, ahol a város jelképe, a Tűztorony fogadja a látogatót. A Fő tér látnivalói többek között: a Kecske templom, a Stornó és a Fabricius házakban látogatható múzeumok.

Úti emlék

Észak-Dunántúl alapos bejárása nem lehet egyetlen vakációba betuszkolható program.

A kiindulópont természetesen a főváros, Budapest. Innen elindulhatunk északi irányba, követve a Duna vonalát. Az itt feltétlenül meglátogatandó települések: Szentendre, Visegrád és Esztergom. Aki kíváncsi a részletekre, ugorjon a “Dunakanyar” oldalunkra.

Esztergomtól Győr felé esik útba Komárom és a nemrég új kiállítótérrel bővült Erőd érdemelheti ki figyelmünket.

A másik lehetséges útirányunk az M1-es sztrádán Győr irányába tart. Útközben a Tatabányai Turul szobor és a Tatai Öregtó, mely megállásra szólítja az utazót. Győr és annak hangulatos barokk belvárosa és az innen elérhető Pannonhalma és az itt vendégeket is fogadó Apátság. Az eddig bemutatott érdekességek Pest, Komárom-Esztergom megye területén találhatók. Győrből kirándulást tehetünk a Sziget-közbe, ahol a Duna árterét fedezhetjük fel. Leginkább kajakkal, kenuval. Ha Győrből visszafelé látogatunk el a közeli Komáromba, akkor ebben a három folyó találkozásánál fekvő ékszerdobozban minimálisan négy éjszakát érdemes eltöltenük, csillagtúráink kiinduló és érkező pontjaként tekinteni erre.

Győr után irány Sopron, mely  három fővárosa után Győr-Moson-Sopron megye megyei jogú városa. Az elkészült autóútnak köszönhetően a napjaink utazója kényelmes és gyorsan jut el az ország határ e jelentős településére. A “Sopron Plusz” videók  részletes útmutatót nyújtanak a város és környékének látnivalóiról. Nekünk kedves szálláshelyünk a Med Hotel Pannonia, mely hotel ideális pont lehet városnézéseinkhez és kirándulásainkhoz. A Hotelről részletesen itt talál tájékoztató videókat.

Sopronról röviden ennyit, de e pont ideális hely a Sopron-Kőszeghegyalja bebarangolásához is. Erről egy német-angol nyelvű régebbi videónkból szerezhet ismereteket, melyet itt nézhet meg.

Sopronból a Sümeg felé vezető M 84-es úton közelíthető meg a Balaton északi partszakasza. Útközben fontos megálló Sárvár. Az innen  rövidebb kitérővel meglátogatható megyeszékhely Szombathely és a karnyújtásnyira lévő Kőszeg.  Egy másik időszak, másik kirándulásának keretében érdemes ellátogatni az Észak-Dunántúl délebbi térségébe. Most a Balaton közvetlen vízparti látnivalóival nem foglalkozunk. Azokról az azonos című oldalon találhat az érdeklődő képi információt. Aki tanácsunkat megfogadva indul el Budapestről Észak-Dunántúl délebbi részének a felfedezésére, az az M1-es sztrádán haladva érinti a Velencei-tavat. Ez önmagában is egy fővároshoz közeli desztináció. A következő fontos megálló Székesfehérvár, a királyi székhely. A belvárosa megér egy sétát. És itt épült fel a Bory vár, melyet kihagyni felelőtlenség. Most innen ne a Balaton felé vezessen az utunk, hanem menjünk el Veszprémbe. A Séd patak völgye és az e fölé magasodó Várhegy bejárása fontos pillanata a kirándulásunknak. Innen érkezünk el a Balaton északi partjának egyre elismertebb tájegységéhez, a  Káli medencéhez. A már nagy múltú Kapolcsi Fesztivál emelte tovább e térség presztízsét. Tapolca és a különlegességnek számító Tavas barlang egy föld alatti csónakázás élményével kápráztatja el azt, aki időt szakít erre. A Tapolcához közeli Sümeg az a pont ahol bezárulhat a Sopronból folytatható, vagy a Tapolca felől vezető utazásunk. Eddig ezt a kirándulásunkat Pest, Fejér,  Veszprém megyéken keresztül bonyolítottuk. De akár innen, akár amonnan futunk be Sümegre innen nyugatra fekszik két megyének is elismerést szerezve az Őrség.  A két szerencsés házigazda itt Vas és Zala megye. Hiszen ez a dimbes-dombos egzaktul nem körülhatárolható terület legfontosabb településén és látnivalóin ezen megyék osztoznak. Észak-Dunántúl, melyet országunkba nyugatról érkező, majd a Dunakanyarban élesen délnek forduló Duna határol. Északról és keletről. Délről hazánk két fontos vízfelülete, a Velencei-tó és a Balaton jelöli ki a határát. Míg nyugaton az Alpok nyúlványai felé tör a pannon táj szépsége. Fontos felfedezni e térség történelmi múltunkat idéző városait, településeit. A vidékek  változatos és rabul ejtő tájait. Lehajolni, hogy közelről vegyük szemügyre a vegetáció csodáit. Kóstoljuk meg a helyi ízeket, a történelmi borvidékek nedűjét. A távolabb élők, ha csak egy alkalommal jutnak el ide, akkor is elmondhatják életre szóló élménnyel gazdagodtak.

Sopron Plusz videók, az oldal tartalma:

Soproni séta, Stornó ház, Fabricius ház, Kecske templom, Liszt nyomában, Fertő-tó, Fertőrákosi kőfejtő,

Páneurópai Piknik Emlékpark, Fertődi kastély, Nagycenki kastély, Múzeum vasút, Madárles,

Uszoda és fürdők, Kerékpár túrák, Kenu túra, Bobpálya, Tenisz, Lovaglás, Kalandpark, Petőfi Színház, Barlangszínház, Pinceszínház, Borkóstoló, Harrer Csokoládéműhely Megnézem!

Ajánlott szálloda Sopronban a Pannonia Med Hotel

Érdekel!

Cák és a híres Pincesor. Ez a kis bájos település mindösszesen hat kilométerre fekszik Kőszegtől. Tehát aki felkeresi e Észak-Dunántúli kisvárost, ne legyen rest és látogasson el Cákra is. Ez a táj a szelídgesztenyés erdeiről híres. Ezek a fák komoly bajba kerültek az elmúlt évtizedekben, de jó hír, hogy több térségi kerületben újra láthatóak friss cserjéi. Ám a pincék körül még néhány száz éves példányuk dacol az idővel.  No de térjünk vissza a védett pincesorhoz. Együttesük a Szabadtéri Néprajzi Múzeum kezelésében állnak, így a nyitva tartásról tájékozódjon a honlapjukról. Cím: 9725, Cák Gesztenyés út 3-6 A látogató nyolc, zsupfedeles épülettel találkozhat. Természetesen aki itt jár, nem mulassza el, hogy sétáljon egyet a településen.

Sümeg városa a Déli-Bakony legnyugatibb nyúlványán megtelepült város. A kirándulók elsősorban szépen felújított fellegváráért látogatnak el ide. Ez az építmény a város legeredményesebb marketing eszköze, hiszen a Sopron - Balaton főközlekedési út több pontjáról is jól látható, ami feltétlen megállásra csábítja a nem sietős autósokat. A felújított püspöki palota, a szomszédságában Kisfaludy Emlékmúzeum, a települést ketté szelő Kossuth Lajos utca túloldalán látogatható Római katolikus plébániatemplom mind az itt eltöltött idő kötelező programpontjai. Utóbbit Maulbertsch Antal által festett freskók emelik európai szintű értékek közé. Aki több napot is eltöltene itt, azokat néhány minőségi szálláshely is fogadja. 

A város nevét viselő Sümegi Vár egy a környező síkságból kiemelkedő hegy tetején épült. Története a XIV-XVI. században kezdődött.  Elnyúló alaprajza kihasználja a fennsík alakját.  A látogatóknak a hegyet félig megkerülő, jól kiépített, ám meredek kaptatón kell feljutni a főbejárati kaputoronyig. Az elmúlt évtizedekben gondos kezek által megújult falak sok látnivalóval jutalmazzák meg az érdeklődőket. De ez még nem minden. A rendszerváltás hajnalán az üzemeltetést egy vállalkozó család kapta meg. Innentől datálható, hogy részben a vár, másrészt annak környéke a napjaink programturizmusának egyik kiemelkedő kínálatává vált. A társaság honlapján lehet tájékozódni a lehetőségekről, az időpontokról és az árakról.

A sümegi Afrikárium egy kuriózumnak számító látványosság. Továbbá remek példája annak, hogy egy üzemen kívüli mozit miként lehet turistacsalogató hellyé varázsolni. A nem túl drága belépőjegy leszurkolása után egy hihetetlenül izgalmas afrikai  utazásra  viszi a látogatókat egy magángyűjtemény letétbe helyezett kollekciója. A bemutatott állat preparátumok száma meghaladja a kétszázat. De itt nem csak egy  egyszerű kiállításról van szó. A rendezői elképzelés megvalósult kivitelezése nyomán a látogató egy szafarin érezheti magát. A kiállításnak egy pazarul megfestett diaporáma adja a keretet.  A kitömött oroszlánok, antilopok, vízilovak, az orrszarvú, a  majmok csapa karnyújtásnyira mutatják magukat, segítve jobb megismerésüket.

A Sümegi Művésztelep újraálmodója Capári Róbert, aki a Vár tövében működő Lovasiskola és Lovarda vezetője egyben. Az általa fenntartott éves rendezvény Darnay Kálmán által megalapított művésztelep újragondolása. Az egykori Darnay-művésztelep fogadta többek között Csók Istvánt, Rudnay Gyulát, Vaszary Jánost, Tornai Gyulát. A mai, itt vendégeskedő és dolgozó kortárs festők az ő nyomdokukban haladva, egymást inspirálva alkotják meg új képeiket. Melyekből eggyel-eggyel gyarapítják a házigazda egyre értékesebb gyűjteményét. A munka mellett persze jó alkalom ez hét, hogy az esti beszélgetéseken áttekintsék művészeti életünk gondjait, örömeit. Beszámoljanak egymásnak az elmúlt tizenkét hónap sikereiről,  eredményeiről.

Csizmadia Vízimalom

Bartos Erika: “Zakatoló”

Nemeshanyban van egy malom,

Ott jártam egy nyári napon.

Ott jártam és be is mentem,

Csuda finom cipót ettem!

Odabenn a régi gépek

Őrzik még a mesterséget.

Ha a molnár búzát őröl,

Liszt pereg a malomkőről.

Kint a kertben birka béget,

Simogathatsz kiskecskéket!

Gyere el egy vidám napra

Vízimalmos Nemeshanyba!

Az Őrség Magyarország egyik sokak által meglátogatni vágyott térsége. Hivatalos besorolása Észak-Dunántúlhoz sorolja. Azt is írják, hogy nehezen körbehatárolható, ám ez a felfedezők számára talán érdektelen is. Központja Őriszentpéter. Mit is nézzen meg az ide zarándokló utazó. Híres templomait, Velemérben, Szentgyörgyvölgyben, Őriszentpéteren és Hegyhátszentjakabon. A haranglábakat, mint Kercaszomoron és Pankaszon. A természetvédelmi területeket, Szőcén, ahol a tőzegláp felett sétálhatunk A Vadása-tavat, mely nyaranta kellemes fürdőzés ígéretével is hívogat. Úton, útfélen találkozhatunk a helybéli fazekasok üzenetével, mint Magyarszombatfán. No és természetesen vár Szalafő nevezetessége a Pityeszer falumúzeum.

Komárom - Esztergom megye

Tatabánya, Tata az M1-es autópálya melletti települések. Egyszer érdemes kirándulni a Tatabánya felett magasodó Turul szoborhoz. 1907-ben avatták fel, a madár szárnyának fesztávja 15 méter. Ezzel hazánk egyik legidősebb ilyen tematikájú emlékműve. Innen szép panoráma nyílik elénk, a távolban feltűnik következő célpontunk Tata és a tatai Öreg-tó. Vízfelülete 2,69 km², legfontosabb vízpótlását az Által-ér adja. Ez egy mesterségesen kialakított halsó, így itt a horgászat tilos. Körbesétálható, mely kb. hét kilométeres kirándulást jelent. Partján panziók fogadják a látogatókat. Főbb látnivalói a Tatai vár, mely 1397  és 1409 között épült. A térség a költözőmadarak fontos pihenőhelye, a tél eleji hetekben sok érdeklődő zarándokol ide, hogy megfigyelje sokaságukat.  

Győr - Moson - Sopron  megye

Őrség / Zala és Vas megye

Vas  megye

Veszprém  megye