Bedekker WebTv Hungary

 

A Bedekker WebTv Hungary internetes televízió, alapítás éve:  © 2012.

alapító főszerkesztője Frank Ildikó, munkatársa Erős Péter rendező-operatőr H.S.C.

A Bedekker WebTv Hungary leírásának műpédányát az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2014. január 9-én 140109001T azonosító szám alatt műjegyzékébe felvette.

Vissza a “Tartalomjegyzék” oldalra: Megnézem

Dél-Dunántúl, az oldal fejlesztés alatt!

Úti emlék

Dél-Dunántúl turisztikailag legfontosabb pontjai felé  is két irányba lehet elindulni. Vagy az M 7- es autósztrádán  a Balaton felé, vagy Budapestről a dél felé tartó M 6-son. Ha ezt választjuk, akkor Pest és Fejér és Tolna megye vendégei leszünk. Az első megállót Dunaújvárosba tervezhetjük. Ott ne felejtsük el meglátogatni a Jézus Király templomot, melyet hamarosan Bráda Tibor fantasztikus ólomüveg ablakai díszítenek. Ha van időnk, tegyünk kitérőt Simontornyára. Ott a várat érdemes megtekinteni. Ha Dunaújvárosból tovább haladunk Pécs irányába, akkor Szekszárdon érdemes  megpihenni, ha tehetjük két éjszakára. Hiszen a kedves kisváros látnivalóin kívül közelben van a Duna-árterében látogatható Gemenci erdő. Az azt feltáró kisvasúttal érdemes utaznunk az ártér szívébe. Ha utunkat Szekszárdról  nem a sztrádán, hanem a főúton folytatjuk, akkor Mohács a következő érdekes megálló. Főleg februárban, amikor a Busójárás csalogat ide sok-sok érdeklődőt. Így vagy úgy, Mohács magasságában a sztrádán jutunk el a Mecsek hegységbe. Ez már Baranya megye fennhatósága. Melynek fővárosa Pécs. A város jelentős kulturális központ, számtalan érdekességgel. Aki már idáig eljutott, és megnézett mindent, amit eltervezett, az kalandozásunkat folytassuk tovább, a Villányi hegység irányába. Tapasztalatunk szerint ennek turisztikai közontjában, a fürdőjéről ismert és elismert Harkányban érdemes minimum három éjszakára megszállni. Innen aztán bejárható Villány, Palkonya és Villánykövesd. Siklós, melynek vára az itt forgatott Tenkes kapitánya című televíziós sorozatról lett emlékezetes.  Harkányból könnyen lehet megközelíteni az Ős-Dráva látogatóközpontot. Az itteni érdekességeket még mi is alaposabban szeretnénk feltérképezni.

Lényegében, ezzel a kitérővel láttuk, ami kihagyhatatlan kínálata e térségnek. Pécstől  kicsit északra ajánlott  elugrani Orfűre, mely taváról, üdülésre csábító környékéről nevezetes. Aki a Dél-Dunántúl másik fotos helyszíneire igyekszik, nos, ők a már említett M 7-es  sztrádán indulhatnak a Balaton déli partját érintve Somogy országba. Ennek jelentős városa Kaposvár. Itt is a belváros látnivalóin kívül  Rippl-Rónai Emlékház  az a nevezetes helyszín, ami sokat mesél e település történelméről.

A Villányi hegység hazánk egyik legdélebbi vonulatú dombvidéke. Autóval pár óra alatt könnyen körbeutazhatjuk, persze, ha nem időzünk hosszabban egy-egy turisztikai látványosságnál. Villány szölő és bortermeléséről világhírű.  Szép ültetvényeit a déli lankákon művelik. Fontos, látogatható pincéiről, védett pincesorairól  híres települések: Villány, Palkonya és Villánykövesd. A térség központja Siklós, itt meglátogatható a Dzsámi és a Vár. Erről külön videóban számolunk be az érdeklődőknek. Programunkba két fontos templom meglátogatása fért be. Az egyik Túronyban épített református, a másik Máriagyüdön a Ferences kegytemplom, mely fontos búcsújáró hely is egyben. A hegységtől délre több értékes vizű gyógyfürdő látogatható. 

Pécs, Baranya megye székhelye. Ebben a pár perces rövid videóban felvillantjuk a város legfontosabb látnivalót. Téve ezt úgy, hogy tervezzük e település részletes feltérképezését. Hiszen Pécs Európa Kulturális Fővárosaként számos olyan fejlesztést hajtott végre, melyek kiérdemlik a látogatók figyelmét. Felvételeink egy napsütötte őszi napon készültek. Bejártuk a Belváros hangulatos utcáit. Megálltunk a Széchenyi téren, melyet a Városháza és Gázi Kaszim pasa dzsámija fog közre. Egyik szegletében ott csobog a Zsolnai-kút, mely Pécs legfontosabb manufaktúrájára hívja fel a figyelmet. Közelében áll a Pécsi Nemzeti Színház. Megnéztük a Székesegyházat, majd felkapaszkodtunk a Havi-hegyre, hogy gyönyörködjünk a panorámában.

Amerre kalandozunk az Somogy megye szíve. Az elsőnek itt  megalapított magán természetvédelmi terület központja a Kund-kastély. Somogyfajszon játszódik a híres író, Fekete István Hajnal Badányban című regénye. De itt forgatta egyik filmjét Maximilian Schell is. Maga a romantikus stílusú épület  regényes történelmének a tanúja, hogy mára az ökoturisztikai információs központnak adjon otthont. Évről évre a természetért rajongó képzőművészek gyűlnek itt össze, hogy a Szent Liget Művésztelep résztvevőiként alkossák új, főleg a környék inspirálta műveiket.  A vendéglátóknak felajánlott alkotásaikból remek állandó kiállítás idézi a természet sokszínűségét. A Kastélyban szállás, ellátás is igényelhető, no és jó tanácsok  a környék felfedezéséhez.

A Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont nem messze Kaposvár történelmi belvárosától várja a látogatókat. A nemzetközileg is elismert mester főleg nyarait töltötte itt, villájának falai között. De idejét nem csak pihenéssel, vendéglátással töltötte. A háztól karnyújtásnyi távolsága áll a ma is eredeti állapotában megcsodálható műterme, ahol számtalan híres képe született. Rippl-Rónai József 1861-től 1927-ig élt, és számos külföldi tanulmányút után 1902-ben tért vissza szülővárosába, Kaposvárra. Műveinek eladásából futotta arra, hogy megvásárolta a Róma-villa nevű épületet. Ez lett a korszak egyik művészeti centruma. Aki jegyet vált a múzeum meglátogatásához, az inspiráló környezeten kívül a mester számtalan fontos művével is megismerkedhet.

Siklós neve a Váráról lett igen ismert. Főleg azért is, mert a Magyar Televízió itt forgatta első népszerű sorozatát, a Tenkes kapitányát. Ennek fotós emlékeit egy külön kiállítóhelyen idézik. Az építményről egy 1294-ben kelt okirat tesz említést. Ekkor a Siklós család volt itt az úr. Aki sétát tesz ezen komor hangulatú falak között, az karnyújtásnyira találkozhat az itt lepergett évszázadok emlékeivel. A bejárattól jobbra nyílik a börtön és kínzókamra. A Várkápolna már sokkal derűsebb életérzést közvetít. Az földszinten és az emeleten számtalan egykori helyiségben látványos kiállítási tárgyak, installációk teszik igazán élményszerűvé ezt a látogatást. Aki ezen a vidéken jár, szakítson időt e feledhetetlen programra. Megéri találkozni történelmükkel.

Baranya megye

Somogy  megye