Bedekker WebTv Hungary

 

A sziget fővárosa Argostoli. Mi helyi autóbuszjárattal érkeztünk, mely a központi pályaudvarra fut be. Innen pár lépés csak a lagúna, melynek mesterséges határa a város jelképe is egyben. Ez az egykoron fából épült  Drapano híd, mely 950 méter hosszú. 1812-ben adták át a forgalomnak, azóta kőből 1842-ben újra felépítették, és bizony ma már csak a gyalogosok kelhetnek át rajta.  Hajlatában áll az Obeliszk, mely a britt fennhatóság emlékét idézi. A település fő élő látványossága az álcserepes teknős. Elmondható róluk, hogy hosszuk meghaladja az egy métert, súlyuk 100 kilogramm feletti. A turisták a piac közelében, a halászhajók mellett láthatják a legszebb példányokat. A turisták kedvence a városka, üzletekkel, vendéglőkkel zsúfolt sétálóutcája.

Természetesen nem lehet teljes egy görögországi utazásunk, ha nem látogatunk meg legalább egy kolostort. Szállásunktól mint egy egyóra szép gyalogúton kerestük fel a XIII. században felépített Old Sissia Monastery-t. Azt az épületet, melyet a már említett 53-as földrengés rombolt le. Maradványat gondosan ápolják a napjaink szerzetesei, akik új kolostort építettek maguknak a régi közelében. Úgy mondják, hogy egykoron Szűz Mária tiszteletére szentelték e helyet, csak később vált az ortodox hívőké. Az egykoron itt uralkodó velenceiek hatása a mai napig is gyakorolt körmenetek szokása. A sziget védőszentjének nevét viselő Szt. Gerasimos kolostor következő utazásunk egyik felfedezendő célállomása. Sajnos ez az épület is 1992-ben készült el. 

A sziget számtalan kitűnő stranddal és az ezek inspirálta üdülőfalvakkal várja a látogatókat. Mi a fővárostól délre, a nyugati oldalon található Lourdasban foglaltuk le a sok-sok szálláshelyünk közül kiemelkedő kilátással büszkélkedő apartmanunkat. Ittlétünk alatt a tenger reggel kevésbé, délután erősebben hullámzott. Így aki csendes víztükröt keres, vagy máshol foglaljon szállást magának, vagy számoljon azzal, hogy fel kell kerekednie új fürdőhelyek felfedezésének érdekében. Mi több ideális stranddal is találkoztunk, főleg Agrostolitól északra, melyek rövid sétával is elérhetők. Lourdas egyébként csendes település. Főleg a parton remek éttermekkel és kávéházakkal teszik emlékezetessé az itt eltöltött napokat.

Kefalonia egy csodálatos görög sziget. Írják és mondják  Kefalliniának is. Egyébként a Jón-szigetek tagja. Területe  781 négyzetkilométer. Földrengés szempontjából ez a kontinensünk egyik legveszélyeztetettebb területe. A közelmúltban, 1953-ban szinte minden épületét elpusztította. Ez volt a Nagy Jón Földrengés. De 2014-ben is egy 5.8 erősségű rengés okozott károkat e tájon. Utunk során még lépten nyomon láthatjuk is ezen katasztrófák nyomait. A látogatót fantasztikusan romantikus táj, magas hegyek, fürdésre csábító öblök, valamint a hagyományos vendégbarát görög emberek fogadják. Kefalonia egy zöld sziget, ahol felvonul a mediterráneum minden látványossága. Még szeptemberben is, amikor felvételeink készültek.

A Bedekker WebTv Hungary internetes televízió alapító főszerkesztője Frank Ildikó, munkatársa Erős Péter rendező-operatőr H.S.C.

alapítás éve:  © 2012.

A Bedekker WebTv Hungary leírásának műpédányát az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2014. január 9-én 140109001T azonosító szám alatt műjegyzékébe felvette.

Vissza a “Tartalomjegyzék” oldalra: Megnézem

Argostolitól egy kényelmes 3/4 órás sétával érhető el a Fanari világító torony, mely természetesen szintén a földrengést követően épült újjá. Ez köszönti a beérkező kompokat. Ennek szomszédságában látogatható a Kathavorhes, azaz a Víznyelő. Melynek érdekessége, hogy az itt a föld, jobban mondva a sziget alá bújó tengervíz két hetet utazva, a túloldalon, a Sami közelében látogatható Melisani-barlagtónál lássa meg újra a napvilágot. Erre a csodás utazásra 1963-ban egy kutató jött rá, amikor megfestette az eltűnő vizet a Víznyelőnél. Ma a tó turisztikai látványosság. A szigettúra egyik kötelezően megnézendő eleme. Ezt a két látnivaló csak most ez a videó hozza egymáshoz közel, hiszen meglátogatásuk két más-más kirándulásunkhoz kapcsolódik. 

Fiskardo (nevét mint sok más nevet, ki hogyan, ki másként írja) Kefalonia északi települése. Egy városka, amit csodák-csodájára elkerült az 1953-as Nagy Jón Földrengés. Ezért a hangulatos öböl bemutatja a napjaink látogatójának, milyen is volt a sziget építészete a tragédiát megelőzően. Fiskardo a gazdagok által “megszállt” kikötő. Ezért az itt működő vendéglők, kávéházak igen csak drága áraikat tudják eredményesen érvényesíteni. Pár lépésre a parttól működik egy remek pékség, ahol baráti árakon csillapíthatjuk éhségünket, szomjunkat. Ha végig sétálunk a korzón, elérünk az egykori római kori temetőhöz, melyet érdemes a programunkba beilleszteni. Közvetlen közelében van Fiskardo pici, ám annál csábítóbb pici strandja.

Az egy hetes látogatásunk programjai közül, időhiány miatt, majdnem kimaradt a számunkra legnagyobb élményt nyújtó Assos városka meglátogatása. Argostoliból távolsági menetrend szerint közlekedő járattal (egy átszállással) jutottunk el ide. Ami alkalmat teremtett arra, hogy megcsodáljuk a nyugati part látványosságait, köztük a Myrtos-öblöt. Melynek strandját (itt is készültek jelenetek a Corelli kapitány mandolinja című filmhez) sokan dicsérik, sokan szidják. No de Assos. Azt tájékoztatásokból ismertük, hogy a Fellegvárba nem érdemes felkapaszkodni. Így mi bejártuk a bájos utcácskákat, fürödtünk a két belvárosi strand egyikén. Ahol a kis busz leparkolt, ott még több romos és eladó ház emlékeztet az egykori természeti katasztrófára. Mementó ez a javából!

Kefalonián sok bejegyzés alapján nagyon drágán kínálják a fakultatív kirándulásokat. Miután nem béreltünk autót, úgy döntöttünk, hogy jelentkezünk Vangelis kapitány egyik útjára. A 2017-ben vízre bocsájtott Niriis egy 200 főt is befogadni képes, 28 méter hosszú hajó. Két 900 lóerős motorja és stabilizációs berendezése a legkorszerűbbnek számít, itt az Jón-tengeren mindenképp. Uticélunk az a Sami nevű település volt, ahol a sziget népszerűsítéséhez sokat hozzáadó “Corelli kapitány mandolinja” című filmet forgatták 2001-ben, Nicolas Cage és Penélope Cruz főszereplésével. Sok építészeti emléket ne keressen a látogató, hiszen a főbb helyszíneket a település mellett felépített díszletváros szolgáltatta. De azért jó érzés, hogy mi is itt járhattunk!

Úti emlék

Kefalonia leggyorsabban repülőjáratokkal érhető el. Az utazási irodák által működtetett charter járatok közvetlenül repülik a szigetet. A jegyek ára elég borsos. Van légi összeköttetés Budapest - Athén - Kefalonia útvonalon is. Időnként kínálnak olcsóbb

jegyeket is.

Aki kímélni szertné a pénztárcáját és bevállalós, kereshet olcsóbb megoldásokat is.

Argostoli Budapestől 1452 km ez több mint 18 órás vezetést, folyamatos autózást követel.  Ennek ellenére sokat választják ezt a lehetőséget. Ha négyen ülnek az autóban, akkor ez is egy spórolós alternatíva.  Aki híve a buszos társasútnak, talál ilyen kínálatot is.

Most szembesültünk azzal, hogy van Argostoli - Athén buszjárat. Naponta többször is közlekednek a buszok. Ez hét órás utazást jelent.

Ezeket a képeket Argostoli központ buszpályaudvarán készítettük.

Persze ez csak akkor egy jó ötlet, ha szeretjük a kalandokat, valamint  kapunk olcsó fapados jegyet Athénba és vissza. Továbbá ki szeretnénk használni a lehetőséget a főváros nevezetességeinek megtekintésére.  Jól jöhet ez a megoldás akkor is, ha tavasszal  vagy ősszel szeretnénk Kefaloniára olcsóbban utazni.


Ez volt a szállásunk Lourdasban, aki teheti ide foglaljon helyet magának:


Miloni Stúdió, Lourdas

www.miloni-studios.com

Lourdasból naponta többször van helyi autóbusz járat Argostoliba. A társaság neve KTEL, a kifüggesztett menetrendre mérget azért ne vegyünk!

Ilyen mikrobuszok szállítják az utasokat a felső főbb útig. Ha a busz megtelik, otthagyja az utasokat.

A csatlakozás általában pontosan érkezik.  Ide már felfér mindenki.

Argostili központi buszpályaudvaráról aztán mehetünk tovább a sziget legszebb pontjaira. Mi így tettünk, megkíméltük magunkat a vezetés minden kínjától!

Az időjárást tekintve, mi sokszor próbálkoztunk a görög nyarakkal,  tavaszokkal, őszökkel. Kefaloniától kicsit északabbra már június második felében is tudtunk kitűnően strandolni. De igazából a szeptembert tartjuk magunk számára a legjobb választásnak.

Kevesebb a turista, olcsóbbak az árak, és a tenger  hihetetlenül meleg. Ez  tűnik a legideálisabb választásnak.  No és talán az ősz ízei is a leggazdagabbak a kefaloniai piacokon!

További oldalak Görögországról:

Korfu

Rodosz

Karpatos

Skopelos

Central Macedonia

Greece Plus