“Navigare necesse est, azaz hajózni kötelező!”

Július 25. vasárnap, 11 óra 39 perc 30 másodperc. A Lefka Ori kürtszóval üdvözli testvérhajóját a Sophoclest.  Ez a találkozás nem rendkívüli esemény. Mivel a két komp egymással ellenkező irányban,  folyamatosan járja ezt az útvonalat, rendszeresen össze is futnak. De ez az távoli ismeretség bizony örök időre szóló plátói szerelem maradhat  csupán. A Lefka Ori és a Sophocles két teljesen egyforma komphajó. Tizenegy hajójuk van, ebből öt az Adrián, a többi pedig az Égei tengeren szolgál. A fontos útvonalakon egyrészt az itáliai Velencéből és Anconából a görögországi  Patrasba, a belföldi járatokon pedig Pireusból Kréta három nagy városába közlekedő hajói vehetők igénybe.          

Vissza a Görögország oldalra

Úti emlék

A komphajó  felépítéséről röviden azt érdemes elmondani, hogy az alsó három szintet a kamionok, teherautók személygépkocsik befogadására tervezték. Az e feletti terek az utasoké, no és a nagyszámú kiszolgáló személyzet állandó élettere. Mindét hajót 2003-ban újították fel. A műszaki berendezések korszerűsítésén kívül természetesen megfiatalodott a teljes belső tér is. este 192 méter hosszú, 27 méter széles, sok emeletnyi magas építmény. Két motorjának együttes ereje 36.500 lóerő. Ezzel 25 csomós óránkénti sebesség elérésére képes. Az egész hajó, főleg biztonsági okból zártláncú kamerákkal van felszerelve. Ezek kábelei, hová máshová, mint a parancsnoki hídon működő monitorra vannak bekötve. Így innen nyomon követhető minden és mindenki.  Például  telt ház esetén az 1600 utas és a 150 fős személyzet mozgása. De megfigyelhető a rakterekben elhelyezett 120 gépkocsi és a 60 kamion pillanatnyi állapota is. Az Anek Lines görög nemzetiség vállalkozás. Székhelye a legnagyobb  szigetükön, Krétán található, ott is Hania városában. Ahogy a kapitánytól megtudtam, ez hazájának második legnagyobb hajótársasága.


Honlapjuk:http://www.anek.gr/

A Bedekker WebTv Hungary internetes televízió alapító főszerkesztője Frank Ildikó, munkatársa Erős Péter rendező-operatőr H.S.C.

alapítás éve:  © 2012.

A Bedekker WebTv Hungary leírásának műpédányát az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2014. január 9-én 140109001T azonosító szám alatt műjegyzékébe felvette.

Vissza a “Tartalomjegyzék” oldalra: Megnézem

“Egy igazi bazi nagy....”

Itt görög honban a tehetősebbek házasságkötési ceremóniája - no meg a lagzi egy helyen rendezendő. Ezért egy magára adó kert elmaradhatatlan tartozéka a saját kápolna. Nekem  a távolról jött idegennek akkor válik még egzotikusabbá mindez, amikor Papa Haralabos segéd papjával bevonul közénk. Ő, a térség két nagyvárosának Thivonnak és Livadiasnak metropolitája. A metropolita a keleti keresztény egyház vezető főpapja. A segédjének feladata, hogy gondoskodjon egy pohár finom  borról. A férj, feleség iszik majd ebből, méghozzá egy pohárból. A ceremóniát itt koszorúzási ünnepségnek hívják.  Sokaknak különleges a görögkeleti vallás ezen szertartásának apró mozzanatai is.

Külön köszönjük Ikonomou Andreas barátunknak, a Görög Nagykövetség Sajtó Irodája munkatársának, hogy hajóutunkat az Anek Line  társasággal megszervezte.